Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας

Με την Πρόεδρο κα Βότση Βασιλική και τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.  Η διοίκηση του Κέντρου επέδωσε ψήφισμα στον κ. Αντιπεριφερειάρχη στο οποίο αναφέρονται οι θέσεις και διεκδικήσεις τους για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των εργατών, των υπαλλήλων και των εμπόρων με βάση τις νέες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και στην πραγματική οικονομία.

Ο κ. Θεοδωρίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσίασε το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αυτόν της περιφερειακής κυβέρνησης και τα βασικά στοιχεία μίας πολιτικής για το «μπλοκάρισμα» της σημερινής ύφεσης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος από την αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων της περιοχής, μέσω κατάλληλου σχεδιασμού. Ένα παράδειγμα που ανέφερε ήταν αυτό της ιχθυοκαλλιέργειας πέστροφας που μπορεί να υποστηριχθεί μάλιστα από την τεχνογνωσία και υποδομές του τοπικού Ιχθυογεννητικού Σταθμού. Τα γεωθερμικά πεδία του νομού μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν στον αγροτικό τομέα και την μεταποίηση. Ακόμη, τόνισε τη σημασία της δυναμικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας, μέσω κατάλληλης δικτύωσης και την αναζήτηση νέων αγορών. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με τον προγραμματισμό ειδικών συναντήσεων με διπλωματικές αρχές ξένων κρατών και άλλους φορείς για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Ειδικότερες προτάσεις του εργατοϋπαλληλικού Κέντρου που ανέλαβε να προωθήσει ο κ. Θεοδωρίδης αφορούν τη βελτίωση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ώστε οι εργοδότες να έχουν πραγματικό κίνητρο πρόσληψης και διατήρησης εργαζομένων, οι επιδοτήσεις και τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχουν «παγώσει» εδώ και καιρό και, επίσης, η παραχώρηση στρατοπέδων στην περιοχή της Έδεσσας για τη δημιουργία Σχολής του ΟΑΕΔ.


Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ο πελατειακός τρόπος διακυβέρνησης που ακολουθήθηκε εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας οδήγησε σε αδιέξοδα, καθώς δεν υπήρχε σχεδιασμός και συγκεκριμένη στόχευση. Για να υπάρξουν ορατές αλλαγές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ποιότητας ζωής απαιτείται προγραμματισμός, οργάνωση και λήψη των αποφάσεων με ορθολογικά, αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν το όφελος των πολλών και του τόπου».


Τον επόμενο καιρό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προγραμματίζει ειδικές συναντήσεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να εξεταστούν οι πραγματικές δυνατότητες βελτίωσης των συνθηκών απασχόλησης τοπικά και σε μία λογική βιώσιμων επιχειρήσεων που δεν βασίζονται σε επιδοτήσεις και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τους επιχειρηματίες, τους πελάτες τους και τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: