Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Το δομικό πρόβλημα της διαπλοκής.......

Με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 09-02-11, ο Βουλευτής Πέλλας Ηλίας Θεοδωρίδης θίγει το φλέγον ζήτημα των υπερτιμολογήσεων στον τομέα της υγείας. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 16 Βουλευτές (Μόσιαλος Ηλίας, Στασινός Παύλος, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Παρασύρης Φραγκίσκος, Παραστατίδης Θεόδωρος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Βουδούρης Οδυσσέας, Εμινίδης Σάββας, Χάϊδος Χρήστος, Αντωνακόπουλος Παναγιώτης, Καρύδης Δημήτριος, Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, Μαργέλης Σπύρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μίχου Μαρία, Ρεντάρη-Τέντε Όλγα).
Στην επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει «Το δομικό πρόβλημα της διαπλοκής μεταξύ τμήματος του πολιτικού συστήματος και των εταιρειών  εισαγωγής ιατρικών υλικών και φαρμάκων εδράζεται στο παράνομο καθεστώς των υπερτιμολογήσεων. Το καθεστώς αυτό στη χώρα μας αφορά σε όλους τους τομείς των προμηθειών του ελληνικού κράτους, υγεία, δημόσια έργα, λειτουργικές δαπάνες, αγορά υπηρεσιών, άμυνα κτλ.
Ειδικά στη υγεία, αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια αποτελεί πραγματική καταλήστευση του δημοσίου χρήματος. Οι υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα και στο σύνολο των ιατρικών υλικών οδηγούσαν από έτος σε έτος σε εξοργιστική-σκανδαλώδη εκτίναξη των δαπανών. Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας- πολιτικές, νομικές και διοικητικές- είναι βαριές. Είναι γνωστή η θεμελιώδης οικονομική εξίσωση Κόστος= Τιμή*Ποσότητα. Οι υπερτιμολογήσεις εξασφαλίζουν σκανδαλώδη αύξηση και της ποσότητας, μέσω της τροφοδότησης της περίφημης προκλητής ζήτησης, που ανθεί στον χώρο της υγείας με καταστροφικές συνέπειες και στην υγεία του λαού»
Ενδεικτικά αναφέρει: «Χρέη 6,2 δις ευρώ από το 2004 έως το 2009,σε πολλές περιπτώσεις με κατευθείαν αναθέσεις προμηθειών. Προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων, όπου οι αυξήσεις σε αγορές υλικών και υπηρεσιών ξεπερνούν και το 1000%. Οι δαπάνες περίθαλψης του ΟΠΑΔ την περίοδο 2004 -2008 υπερδιπλασιάστηκαν και ξεπερνούν το 1,75 δις ευρώ.»
Ο βουλευτής, τέλος, ερωτά τον Υπουργό «Τι σκοπεύει να κάνει για τη διερεύνηση των συνολικών ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης, που αφορά στο σύστημα προμηθειών, που ενέκρινε η ηγεσία πολιτική και διοικητική του Υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας;»
                                                                                                                                                       Αθήνα 09-02-2011
     ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: