Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή  με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Κουτσούκο, αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς και τους έχουν οδηγήσει σε απελπιστική κατάσταση.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι χιλιάδες παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου ενώ έχουν παραδώσει εδώ και μήνες τη σοδειά τους,  συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι απλήρωτοι από τις βιομηχανίες, οι οποίες επικαλούνται ως αιτίες της αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους τους τη μη επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ από το Κράτος, καθώς και τη μη χορήγηση δανείων από την ΑΤΕ.
Όπως επίσης τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης, όλοι οι ραδακινοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν τα εκτιμητήρια των ζημιών του 2009- για τις οποίες εξεδόθη από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας Υπουργική Απόφαση για αποζημίωση 27 εκατομμυρίων ευρώ- ώστε να γνωρίζουν την ποσότητα για την οποία αποζημιώθηκαν ή δεν αποζημιώθηκαν προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα υποβολής ένστασης.
Ακόμη, ο Γιώργος Καρασμάνης επανέφερε το μεγάλο ζήτημα σχετικά μ’ έναν σημαντικό αριθμό παραγωγών, οι οποίοι δεν εισέπραξαν τα 4 λεπτά το κιλό ως συμπλήρωμα της τιμής για τη σοδειά του 2009, ενώ επεσήμανε και την τεράστια ζημιά την οποία οι παραγωγοί υπέστησαν στις πρώιμες ποικιλίες από την παρατεταμένη απεργία των μεταφορέων μεσούσης της περασμένης θερινής περιόδου σε συνδυασμό μάλιστα με τον καύσωνα που επικρατούσε και ζήτησε από τον Υφυπουργό να τοποθετηθεί και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα.
Ο Υφυπουργός κύριος Κουτσούκος όμως κατά την τοποθέτησή του ακολούθησε την πάγια και συνήθη πρακτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μη δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτει ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού πλην της δέσμευσής του για άμεση χορήγηση δανείου στις βιομηχανίες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να πληρωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί, σε όλα τα υπόλοιπα θέματα είτε εκώφευσε, είτε απάντησε διατυπώνοντας αοριστολογίες αποφεύγοντας την ουσία των ερωτήσεων του Βουλευτή.     
Παρατίθενται από τα πρακτικά της Βουλής η πρωτολογία του Υφυπουργού και η δευτερολογία του Γιώργου Καρασμάνη :
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): « Για μένα, κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η βιομηχανία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα κατανοώ, δεν έχει εξοφλήσει τους παραγωγούς.
Και το λέω αυτό, κύριε συνάδελφε, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά             -εξεδόθη και Δελτίο Τύπου- ότι στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποίησα στο Υπουργείο σύσκεψη μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, δηλαδή, των βιομηχάνων και των παραγωγών, για να εξετάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, γιατί είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη δυναμική, με εξαγωγικό προσανατολισμό και οφείλουμε να το οργανώσουμε και για τις επόμενες περιόδους.
Σ’ αυτή τη συζήτηση, λοιπόν, που είχε γίνει με αυτό το αντικείμενο υπήρξε επαναβεβαίωση των συμφωνιών που υπήρξαν μεταξύ ομάδων παραγωγών και βιομηχανιών, ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί μέχρι 31-12-2010 και στις τιμές που είχαν συμφωνηθεί. Και σας αναφέρω την ημερομηνία που έγινε η σύσκεψη, διότι οι λόγοι τους οποίους και εσείς αναφέρατε και τους οποίους επικαλείται και ο Σύνδεσμός τους ήταν και τότε γνωστοί. Δηλαδή, όταν μιλούσαμε τον Οκτώβρη, ήταν και τότε γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών για να επιστρέψει στο ΦΠΑ, πραγματοποιεί ελέγχους. Δεν είναι αυτόματη η επιστροφή του ΦΠΑ, όπως γνωρίζετε. Και υπάρχει ροή επιστροφών η οποία έχει ένα χρονοδιάγραμμα με σχετική καθυστέρηση.
Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο ήταν γνωστό ότι η Αγροτική Τράπεζα αντιμετώπιζε προβλήματα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά της. Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα, πολύ δε περισσότερο στην Αγροτική για την οποία έχει συνταχθεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης.
Άρα, λοιπόν, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, δεν κατανοώ γιατί δεν έχουν πληρώσει. Η Ένωση των Κονσερβοποιών με έχει ενημερώσει ότι ορισμένες βιομηχανίες έχουν πληρώσει από 70% έως 90% και άλλες γύρω στο 50%. Και μάλιστα, μου κάνει εντύπωση μια αιχμή που υπάρχει στην ανακοίνωσή της, που καλεί τις ομάδες παραγωγών να πληρώσουν τους παραγωγούς. Ούτε και αυτό το αντιλαμβάνομαι.
Εν πάση περιπτώσει εμείς έχουμε φροντίσει από την πλευρά μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Αγροτική Τράπεζα να εκδοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ώστε να χρηματοδοτηθούν οι βιομηχανίες και είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω σήμερα, ότι ίσως υπογραφεί και αύριο αυτή η εγγύηση ώστε να χρηματοδοτηθούν και να πληρώσουν για να μην έχουν καμμία δικαιολογία πλέον.
Από εκεί και πέρα αγαπητέ συνάδελφε για τα ζητήματα που θίξατε, θα έπρεπε σε ένα βαθμό να φέρετε άλλον να απολογηθεί εδώ -βέβαια υπάρχει συνέχεια στο κράτος- να σας πω γιατί.
Διότι πληρώθηκαν οι δεκατρεισήμισι χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί με περίπου 40 εκατομμύρια, 29 από τον ΕΛΓΑ και 11 από τη λεγόμενη αποζημίωση κρίσης, για τα προβλήματα που είχαν την περίοδο του 2009 και ξέρετε ότι πληρώθηκαν χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ, χωρίς να τηρηθούν όσα προβλέπονται στον κανονισμό του και να υπάρξει μηχανογράφηση με αποτέλεσμα να μην αποσταλούν αναλυτικές καταστάσεις στους παραγωγούς. Και ξέρω πολύ καλά ότι τότε δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστώ κύριε Υφυπουργέ.
Ο ερωτών Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Καρασμάνης έχει το λόγο να αναπτύξει την ερώτησή του επί τρίλεπτο 
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:  Κύριε Υπουργέ εκπλήσσομαι με την απάντηση που μου δίνετε, διότι πράγματι βγήκατε και ανακοινώσατε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν οι παραγωγοί αλλά το κάνατε για επικοινωνιακό τρικ γιατί αν θυμόσαστε τότε κατέβαιναν σε κινητοποίηση. Για να καταστείλετε τις κινητοποιήσεις βγάλατε εκείνη την ανακοίνωση. Κι έρχεστε τώρα και μου λέτε ότι οι βιομήχανοι σας ενημέρωσαν ότι έδωσαν το 40, έδωσαν το 50, έδωσαν το 70%.
Εγώ εκείνο που θέλω να σας πω κύριε Υπουργέ και λυπάμαι που θα το πω αυτό, είναι ότι η Κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2010 ήταν απούσα. Επέδειξε ανεπάρκεια και αδιαφορία. Ήταν Κυβέρνηση θεατής, ήταν Κυβέρνηση απούσα. Δεν το λέω εγώ αυτό κύριε Υπουργέ, το λένε οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, άνθρωποι δικοί σας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν καθορίστηκε τιμή. Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν έγινε συμφωνία με τις ομάδες παραγωγών. Απλά κυκλοφόρησε μία τιμή 20 λεπτά και στο μέλλον βλέπουμε. Κι από αυτά τα 20 λεπτά ξέρετε πάρα πολύ καλά κύριε Υπουργέ, ότι θα εισπράξουν 12 με 15 λεπτά. Κι αυτά τα λεπτά τα δίνουν σε τρεις, σε τέσσερις δόσεις. Δηλαδή, 2 με 3 λεπτά σε κάθε δόση. Με τα 2 και 3 λεπτά κύριε Υπουργέ, πώς αυτοί οι άνθρωποι θα προγραμματίσουν τη ζωή τους; Πώς θα συντηρήσουν την οικογένειά τους, πώς θα προγραμματίσουν τις καλλιέργειές τους;
Οι γεωπόνοι δεν τους δίνουν τα αγροτικά εφόδια και δεν τους δίνουν γιατί δεν έχουν ξοφλήσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις τους.
Τώρα, λέτε κύριε Υπουργέ, ότι εμείς θα πρέπει να απολογηθούμε. Τα 27 εκατομμύρια κύριε Υπουργέ δόθηκαν από τη δική σας Κυβέρνηση. Ήταν 27 εκατομμύρια για τα οποία είχε βγάλει απόφαση η Νέα Δημοκρατία. Για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ παρανομεί, συμπεριφέρεται μπακαλίστικα. Δεν έχει δώσει εκτιμητήρια. Κανείς δεν ξέρει ποιες ποσότητες αποζημιώθηκαν και ποιες δεν αποζημιώθηκαν. Δεν δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς να υποβάλλουν ένσταση.
Κι επιπλέον –δεν μου απαντήσατε σ’ αυτό- υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν πάρει τα 4 λεπτά, με το επιχείρημα ότι δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ. Δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν διότι δεν ήταν κάτοχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Αν ίσχυε η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν, διότι η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας που εστάλη στη Διεύθυνση Γεωργίας υποχρέωνε τις ομάδες παραγωγών να καταθέσουν καταστάσεις συγκομισθείσας ποσότητας προς τις βιομηχανίες κατά ποικιλία, ποσότητα και κατά παραγωγό. Συνεπώς παρανομεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν δίνει τα 4 λεπτά. Επιπλέον να μου απαντήσετε για τις πρώιμες ποικιλίες κύριε Υπουργέ.
Πέρσι εν μέσω των κινητοποιήσεων των μεταφορέων υπήρξε καύσωνας. Αψευδής μάρτυρας είναι ο Γενικός Γραμματέας κ. Κανελλόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε εκείνες τις μέρες τις περιοχές και είδε το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών. Και μάλιστα έστειλε μήνυμα στον ΕΛΓΑ ο οποίος πάντοτε εκ συστήματος δεν βλέπει, δεν ακούει για καύσωνα.
Κύριε Υπουργέ το είπατε πάρα πολύ σωστά, αυτός ο κλάδος είναι συναλλαγματοφόρος. Φέρνει πάνω από 250 εκατομμύρια στην εθνική μας οικονομία. Είναι μονοκαλλιέργεια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απογοητευμένοι, είναι αποκαρδιωμένοι, εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Πολλοί απ’ αυτούς ξεριζώνουν τα δέντρα. Και φοβάμαι πολύ ότι σε λίγα χρόνια δεν θα συζητάνε για συμπύρηνα ροδάκινα.
Δώστε λοιπόν την ελπίδα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα ροδάκινα κι επιπλέον να μπορέσουν να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Περνάνε δύσκολες ώρες, εφιαλτικές μέρες. Βρίσκονται σε μεγάλη, απελπιστική, οικονομική κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, λάθη και σφάλματα.
Δώστε τη δυνατότητα να πληρωθούν και να πάρουν όλα αυτά τα οποία εκκρεμούν κύριε Υπουργέ. Περιμένω συγκεκριμένη απάντηση. Αν δεν δώσετε λύση θα επανέλθω με επερώτηση. Να ασχοληθούν όλα τα κόμματα για να διαπιστώσουν το μέγεθος και την έκταση της μεγάλης αδικίας που συντελείται σ’ αυτούς τους παραγωγούς ». 
 
Ακολούθησε η δευτερολογία του Υφυπουργού, ο οποίος όπως και στην πρωτολογία του διατυπώνοντας αοριστολογίες απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης, γεγονός που οδήγησε το Βουλευτή να τονίσει χαρακτηριστικά ότι θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή με Επερώτηση προκειμένου όλα τα κόμματα να γίνουν γνώστες και να τοποθετηθούν πάνω στα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: