Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

«Επίσπευση διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης»


Θέμα: «Επίσπευση διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης»


Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,

Σας γνωρίζω, λόγω σχετικής αρμοδιότητάς σας, ότι τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε διαρκείς πιέσεις από καλλιεργητές του Νομού, ειδικά αυτούς που έχουν σπαράγγια, οι οποίοι ανησυχούν για την συγκομιδή της παραγωγής τους εξαιτίας της μη έγκαιρης έναρξης της διαδικασίας μετάκλησης εποχιακών εργατών γης στο Νομό Πέλλας.

Η σχετική Κ.Υ.Α. δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, οι τράπεζες δεν είναι ενημερωμένες για τον νέο τίτλο της Υπηρεσίας που θα κόβονται οι εγγυητικές επιστολές και δεν έχει οριστεί προϊστάμενος στο τμήμα αδειών διαμονής του Νομού προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της μετάκλησης. Στο μεταξύ, η ίδια η διαδικασία της μετάκλησης είναι χρονοβόρα (περιλαμβάνει παραλαβή από Δήμους, έλεγχο φακέλου από Τμήμα αδειών διαμονής, αποστολή  και έλεγχο από αρμόδιες Πρεσβείες και επαναδιαβίβαση του φακέλου στο Τμήμα Αδειών Διαμονής κτλ) και, με τα ισχύοντα δεδομένα, ελάχιστοι αλλοδαποί θα καταφέρουν να έρθουν εγκαίρως για τη συγκομιδή.

Η ολιγωρία στην έλευση των εργατών γης θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους της παραγωγής και καθυστερημένη διακίνησή της με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής. Δεδομένου ότι το αγροτικό εισόδημα αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας της Πέλλας οι αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας και των κατοίκων της.


Καθώς, όμως, ισχύει ήδη η συμφωνία για ελεύθερη πρόσβαση των Αλβανών υπηκόων στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο με απλή βίζα, μήπως τελικά και προκειμένου να μη ζημιωθούν οι αγρότες του Νομού να προταθεί μια απλούστερη διαδικασία;


Σε κάθε περίπτωση, σας παρακαλώ για τις επείγουσες ενέργειές σας.

Με τιμή,


  Ο Αντιπεριφερειάρχης
             Π.Ε. Πέλλας


Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: