Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης  σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί εξαιτίας των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων του Φθινοπώρου, αλλά και του πράσινου σκουληκιού, παρουσία μάλιστα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στήριξε δυναμικά την επερώτηση. Ο Γιώργος Καρασμάνης ανέδειξε την πραγματική διάσταση του θέματος και απέδειξε με επιχειρήματα ότι η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών μέσω ΕΛΓΑ είναι μονόδρομος. Κι αυτό γιατί το Πρόγραμμα ΠΣΕΑ ( πέρα από το γεγονός ότι οδηγεί σε αποζημιώσεις ψίχουλα ) είναι εξαιρετικά αμφίβολο να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και με τεκμηριωμένη ζημία άνω του 30% στην ελληνική επικράτεια, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του σύσπορου βαμβακιού που προέκυψε από το χρηματιστηριακό ράλι της τιμής στο εκκοκκισμένο.
Παρατίθενται από τα πρακτικά της Βουλής αποσπάσματα της εισήγησης του Γιώργου Καρασμάνη:

« ….Η Κυβέρνηση φάνηκε αρχικά να συγκινείται από το θέμα. Ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε εδώ στη Βουλή, στις 7 του περασμένου Οκτώβρη, ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι αγρότες θα έχουν πλήρως και υπεύθυνα ενημερωθεί για το τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση για την αποζημίωσή τους.
Όμως και ο Υφυπουργός κ. Κουτσούκος είχε πει σε δική μου επίκαιρη ερώτηση -και διαβάζω αυτολεξεί από τα Πρακτικά- ότι «θα είμαστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έτοιμοι να πούμε στους αγρότες μας με πάρα πολύ λεπτομερή τρόπο πώς θα γίνουν οι αποζημιώσεις, τι χρήματα θα πάρουν και πότε θα τα πάρουν».
Οι μήνες πέρασαν, ο χρόνος τελείωσε, πέρασε ο Γενάρης, φτάσαμε στα μέσα του Φλεβάρη, τίποτε απ’ όσα έχετε υποσχεθεί, κύριε Υπουργέ, δεν έγιναν. Και πριν λίγες ημέρες, όταν μάλιστα ήδη είχαμε καταθέσει τη συζητούμενη σήμερα Επερώτηση, δηλώσατε σε συνέντευξη τύπου, ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά τις 18 Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως είχατε παρατείνει μέχρι την ημερομηνία αυτή, την τρέχουσα εκκοκκιστική περίοδο.
           Μάλιστα ανακοινώσατε ότι θα αποζημιώσετε με μικτό σύστημα το πράσινο σκουλήκι μέσα από τα ΠΣΕΑ και τις βροχοπτώσεις από τον ΕΛΓΑ.  Επίσης είπατε ότι οι πληρωμές θα γίνουν μετά από επτά, οκτώ μήνες. Γιατί, κύριε Υπουργέ, για να εισπράξετε πρώτα τις υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που πρέπει να καταβάλλουν προκαταβολικά οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ; Γιατί ο ΕΛΓΑ δεν έχει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο; Ξεχνάτε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν καταβάλει 80 εκατομμύρια, από το 3% των τιμολογίων του 2010 και το κάνει, όπως γνωρίζετε αυτό, για να κρατήσει τεχνητά το έλλειμμα χαμηλά, όπως κάνει επίσης και για την επιστροφή του ΦΠΑ; Γιατί, λοιπόν, δεν πληρώνει ο ΕΛΓΑ εδώ και εννέα, δέκα μήνες τα εκατόν επτά εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων κανονιστικού τύπου στους παραγωγούς, που η παραγωγή τους καταστράφηκε από δυσμενείς καιρικές συνθήκες το 2010;
Η Νέα Δημοκρατία, όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση σας παρέδωσε τριακόσια σαράντα πέντε εκατομμύρια και επί δεκαπέντε μήνες με αυτά τα χρήματα λειτουργούσε, κύριε Υπουργέ, ο ΕΛΓΑ.  Σας τελείωσαν αυτά τα λεφτά; Που είναι ο ισχυρός, ο αυτοδύναμος Οργανισμός, που θα φτιάξετε; Πείτε μας, λοιπόν, ευθέως ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Γι’ αυτό και συνεχώς αναβάλετε τα προγράμματα των πληρωμών, για να κερδίσετε και πάλι χρόνο.
Από όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, προκύπτουν πολλά και εύλογα ερωτήματα, που πρέπει επιτέλους να απαντήσετε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα: Υποβάλατε Πρόγραμμα ΠΣΕΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ναι ή όχι;  Εάν ναι, πότε έγινε αυτό και ποια η τύχη του; Γιατί εσείς ο ίδιος, εξαγγείλατε στα μέσα του Οκτώβρη πως μέχρι το τέλος του 2010, θα υποβάλετε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόγραμμα ΠΣΕΑ, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.
Έγιναν, ναι ή όχι, εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ; Και αν όχι, γιατί δεν έγιναν, κύριε Υπουργέ; Έχουμε πολλές απορίες. Και θα θέλαμε να μας απαντήσετε πώς θα κάνετε τον επιμερισμό, ποιες είναι οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και ποιες από τις βροχοπτώσεις, σε κάθε βαμβακοχώραφο. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Έχετε καταλήξει κάπου, έχετε κάτι στο μυαλό σας; Πείτε το εδώ στη Βουλή, να το μάθουμε εμείς οι ερωτώντες, αλλά κυρίως να το μάθουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί.
Κύριε Υπουργέ, από τότε που συνέβησαν οι ζημιές, έχουν περάσει πέντε μήνες. Εκτιμητές για να κάνουν εξατομικεύσεις, ενός εκάστου παραγωγού, δεν έγιναν. Καταθέτω δύο συγκεκριμένα παραδείγματα, που δεν είναι τα μόνα, υπάρχουν χιλιάδες σε όλες τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές. Παραγωγός ο οποίος το 2009, συγκόμισε από εκατόν εβδομήντα έξι στρέμματα, ογδόντα τρεις τόνους, με μέσο όρο παραγωγής τετρακόσια εβδομήντα κιλά, την περασμένη περίοδο, λόγω των θεομηνιών που προαναφέραμε συγκόμισε από διακόσια δέκα οκτώ στρέμματα, είκοσι εννέα τόνους, με μέσο όρο παραγωγής εκατόν τριάντα πέντε κιλά το στρέμμα, δηλ. ζημιά πάνω από 64% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Άλλος παραγωγός από εκατόν σαράντα τέσσερα στρέμματα, συγκόμισε το 2009, σαράντα πέντε τόνους, με μέσο όρο παραγωγής ανά στρέμμα τριακόσια δώδεκα κιλά. Το 2010, καλλιέργησε εκατόν πενήντα ένα  στρέμματα, συγκόμισε δωδεκάμισι τόνους, με μέσο όρο παραγωγής ανά στρέμμα ογδόντα τρία κιλά. Πάνω από 70% ζημία σε αυτόν τον παραγωγό. Σας καταθέτω στα Πρακτικά τα δύο αυτά παραδείγματα.
Ποιος εκτιμά, για αυτούς τους ανθρώπους τη ζημιά, που υπέστησαν; Ποιος θα αποτιμήσει την απώλεια του εισοδήματος τους; Και το σπουδαιότερο; Με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί; Θα τους πάτε στα ΠΣΕΑ; Όλοι μας γνωρίζουμε και οι τεχνοκράτες ακόμα περισσότερο, ότι αν τους ρίξετε στα ΠΣΕΑ  θα πάρουνε πεντέμισι, άντε, οκτώμισι ευρώ το στρέμμα. Δηλαδή για 100 στρέμματα θα τους δώσετε οχτακόσια πενήντα ευρώ. Και μαζί με αυτά τα χρήματα, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να τους δώσετε και κάποιες συμβουλές, τι να πρωτοπληρώσουν με αυτά τα χρήματα;
Να πληρώσουν το κόστος παραγωγής που είναι ψηλά, το πετρέλαιο, το ΦΠΑ, τη ΔΕΗ, τα συγκομιστικά, το σπόρο που ακόμα δεν τον έχουν πληρώσει, τα φυτοφάρμακα για τους πέντε-έξι ψεκασμούς που έχουν κάνει και που κοστίζουν 5.000 ευρώ; Να πληρωθεί ο ιδρώτας τους για να συντηρήσουν την οικογένειά τους, να συνεχίσουν την παραγωγή τους, την καλλιέργειά τους; Χιλιάδες είναι σαν αυτούς τους ανθρώπους, κύριε Υπουργέ.
Δείτε τις επιστημονικές μελέτες που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο από καθηγητές της εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το πράσινο έντομο προέρχεται από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, της περασμένης άνοιξης.
Άρα, λοιπόν, έχουμε ξεκάθαρα την αιτία. Είναι η βροχόπτωση. Η βροχόπτωση, όπως ξέρετε, κύριε Υπουργέ, καλύπτεται από τον κανονισμό. Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος σύννομος, για να καλύψετε πάλι τους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ.
Το πράσινο σκουλήκι, όπως ξέρετε, είναι έντομο και οι προσβολές του στο βαμβάκι είναι εντομολογικές προσβολές και καλύπτονται από το ν. 3877/2010 άρθρο 5 παράγραφος 1 εδάφιο ιβ. Ο ίδιος ο ασφαλισμένος κίνδυνος υπήρχε και στον παλιό νόμο το ν. 1790, αλλά και στο ν. 2945/2001 και με βάση αυτό το νομικό πλαίσιο έχουν δοθεί αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ πάλι για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, για τον κηλιδωτό ιό στα καπνά, για τον περονόσπορο στα σταφύλια, για το κλαδοσπόρι στα ροδάκινα και για όλα αυτά τα παραπάνω γεγονότα έχουν εκδοθεί αποφάσεις για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς βάσει του ν. 2945/2001.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το ν. 3877 που ψηφίσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο και μην μου πείτε πάλι ότι καταργήσατε τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις γιατί προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 του ίδιου νόμου, του δικού σας νόμου! Δηλαδή στις πλάτες των πληττόμενων παραγωγών παίζετε επικοινωνιακά παιχνίδια με απώτερο στόχο να μην τους αποζημιώνετε.
Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τυχόν απόφασή σας να ακολουθήσετε τη διαδικασία των ΠΣΕΑ δεν θα είναι μόνο παράνομη, δεν θα φέρει αντιμέτωπο μόνο τον αγροτικό κόσμο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ορίζει ότι όταν υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ δεν νοείται η προσφυγή στα ΠΣΕΑ… 
...Συνεπώς, η λύση είναι ο ΕΛΓΑ και είναι για εσάς μονόδρομος. Ό,τι άλλο αποφασίσετε θα είναι εκ του πονηρού, για να έλθετε μετά από λίγους μήνες και να πείτε σε αυτούς τους κατεστραμμένους ανθρώπους «δεν φταίμε εμείς, φταίει η Κομισιόν, φταίνε οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».
Θα πρέπει να πάρετε την πολιτική ευθύνη, να αποζημιώσετε τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς μέσω ΕΛΓΑ και τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές για να μην κάνετε τίποτα.
           Μην παίζετε επικοινωνιακά παιχνίδια, για να κερδίσετε χρόνο. Πάρτε αποφάσεις, δώστε λύσεις εδώ και τώρα. Τα υπόλοιπα θα τα αναφέρω στη δευτερολογία μου… ».

Ο Γιώργος Καρασμάνης στη δευτερολογία του επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η λύση για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς είναι μία και μοναδική: πλήρεις και πραγματικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ο Βουλευτής απέδειξε ότι το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να την αποδώσει στους παραγωγούς και δεν τους κάνει καμία χάρη, επειδή βάσει Κανονισμού τη δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: