Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΥ ΠΕΛΛΑΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΤΕ ΣΚΥΔΡΑΣ

Συμμετέχοντας  στον πανελλαδικό συντονισμό της «Δράσης των αγροτών όλης της χώρας Ενάντια στη τοκογλυφία της ΑΤΕ» , πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της  Γραμματείας ΠΑΣΥ Πέλλας συμβολική κατάληψη του Υποκαταστήματος της Α.Τ.Ε. στη Σκύδρα .
  Στις τράπεζες όπως και στην ΑΤΕ είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων. Είναι η συσσωρευμένη κλοπή του μόχθου χιλιάδων και χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών.Στην ιδιοκτησία τους συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα των καπιταλιστών: τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι από κοινού εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.Αυτοί είναι η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, η πραγματική εξουσία. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Είναι ακριβώς αυτοί που υπαγόρευσαν τα μνημόνια και απαιτούν από το λαό να σκύψει το κεφάλι και να δουλεύει ως τα βαθιά γεράματα για ένα κομμάτι ψωμί.
       Κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Στήριξαν και στηρίζουν με όλα τα μέσα την κερδοφορία τους. Με δεκάδες δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα και την παράδοση των εργαζομένων στην πιο άγρια εκμετάλλευση με την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
     Η πολιτική συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, θα έχει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
               Πρόκειται για μια επιλογή - εξέλιξη που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενείς όρους για το μέλλον τους. Δυσμενέστεροι θα γίνουν οι όροι και για τους υπάρχοντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις. Με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αλλάζουν τα δεδομένα για τη φτωχομεσαία αγροτιά σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση. Η αρχή, βέβαια, έγινε με την είσοδο της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο. Μια ΑΤΕ πλήρως παραδομένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει άλλο ένα «εργαλείο» ξεκληρίσματος της φτωχής και μικρής αγροτιάς.
               Οι περιουσίες των περισσότερων αγροτικών οικογενειών και Συνεταιρισμών είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ, σαν αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η ΚΑΠ και το Μνημόνιο, η φτωχομεσαία αγροτιά είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει κεφάλι και να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς. Η γη και τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ αποτελούν ένα καλό φιλέτο για τους επίδοξους επιχειρηματικούς ομίλους και διάφορους κερδοσκόπους. Και η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα λάβουν μορφή καταιγίδας, προς μεγάλη χαρά των νέων αφεντικών της ΑΤΕ.
      Το κράτος έδωσε πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες 55 δις ευρώ. Έχουν στη διάθεσή τους 60 δις ευρώ από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2009 αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε 8 δις ευρώ και τα οργανικά κέρδη των τεσσάρων ισχυρότερων ομίλων ξεπέρασαν τα 5,7 δις ευρώ. Να που πηγαίνουν τα «λεφτά». Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει.
      Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μιλούν για ανάπτυξη, αυτό ακριβώς εννοούν: Μεγαλύτερη ακόμη συσσώρευση πλούτου και παραγωγικών μέσων στα χέρια των λίγων.Την ίδια ώρα οι τράπεζες ληστεύουν τα λαϊκά στρώματα με τις διαφορές καταθέσεων και δανείων, τη «νόμιμη» τοκογλυφία. Πιάνουν από το λαιμό, όσους αναγκάζονται να πάρουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια, στραγγαλίζουν τους μικρούς και μεσαίους βιοτέχνες εμπόρους και μικρομεσαίους αγρότες, και ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται πιο άγρια και τους εργαζόμενους στις ίδιες τις τράπεζες με την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την επιβολή συνθηκών γαλέρας.
      Η ΠΑΣΥ με τη σημερινή μας συμβολική εκδήλωση καταγγέλλουμε τη συνολική επίθεση σε βάρος μας και το τραπεζικό κεφάλαιο σαν αιχμή του δόρατος σ’αυτή.                                                      Απαιτούμε άμεσα τα παρακάτω μέτρα:
     Απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ και πάγωμα αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες, για όσο διαρκεί η κρίση, με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων.
•     Να διαγραφούν τώρα τα χρέη  των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρίες τους για τον εκφοβισμό των αγροτικών νοικοκυριών.
      Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί σε φτωχομεσαίους αγρότες ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για φτωχούς αγρότες,  με ευθύνη του κράτους.
  Κρατική Αγροτική Τράπεζα. Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
    Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.
   Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.
       Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος. Οι Τράπεζες όπως και η ΑΤΕ  και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να τεθούν στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού. Να γίνουν ιδιοκτησία του λαού. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε. Είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου που τον αρπάζουν οι λίγοι. Χωρίς τη δική μας δουλειά γρανάζι δε γυρνά. Είμαστε οι πολλοί.
    Το κυρίαρχο είναι ότι μπροστά σε αυτές τις συνθήκες οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει, συντονισμένα, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική, να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.                                                                       Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση ( Π.Α.ΣΥ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: