Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Συνάδελφοι  αγρότες ροδακινοπαραγωγοί
   Για μια ακόμη χρονιά κάνουμε γιορτές με τις οικογένειές μας χωρίς την πληρωμή της σοδειάς μας και ας πέρασαν πάνω από …6 μήνες !! από την παράδοσή της το περασμένο καλοκαίρι στους εμπο-ροβιομήχανους . Σε περίοδο οικονομικής κρίσης κερδοσκόπησαν με τις πλάτες της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά . Δε φτάνει που πήραν τη παραγωγή μας χωρίς καθορισμό της τιμής και συγκεκρι-μένη συμφωνία με τις Ομάδες Παραγωγών- Συν/σμούς και η τιμή των 20 λεπτών/κιλό , που «κυκλο-φόρησαν» , είναι  έτσι και αλλιώς , κάτω από το αυξημένο κατά 20% για φέτος κόστος παραγωγής . Τιμές που στο χέρι του παραγωγού καταλήγουν στα 12-15 λεπτά/κιλό !!!  Μας έχουν επιπλέον και απλήρωτους – ορισμένοι και από τη σοδειά του … 2009 ! -  και για μια ακόμη χρονιά θα κάνουμε «μαύρες γιορτές» με τις οικογένειές μας .                                                                                                                                     Την ίδια στιγμή  τα δικά τους κέρδη αυγαταίνουν φέτος πουλώντας την παραγόμενη κομπόστα μέχρι και με 14-16 ευρώ/χαρτοκιβώτιο , αντί των περσινών 9,5 ευρώ/χαρτοκιβώτιο και του «στοκ» αποθε-μάτων , που επικαλούνταν και για τις περσινές απαράδεκτες τιμές .
   Και η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα» παρά τις διαβεβαιώσεις και τις Ανακοινώσεις του Υπουρ-γείου της για εξόφληση όλων των παραγωγών μέχρι 31 Δεκέμβρη 2010 . Μας εμπαίζει για μια ακόμη φορά . Μας έδωσε υποσχέσεις τις οποίες και δεν τήρησε, για να κατευνάσει τα πνεύματα, να σταμα-τήσουμε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις μας από το καλοκαίρι και έσυρε ορισμένους εκπρο-σώπους μας στο παρατεταμένο θέατρο συσκέψεων & συναντήσεων χωρίς αποτέλεσμα . Τώρα πρέπει ν’αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της . Να σταματήσει με τη στάση της  τη στήριξη βιομηχάνων – μεταποιητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για την μη καταβολή και αυτής της πετσοκομ-μένης πληρωμής, το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το ΦΠΑ και τη δυσκολία δανειοδότησης από τις τράπεζες .
    Τα προβλήματα επιβίωσης μας δεν έχουν φυσικά να κάνουν μόνο με το χρόνο πληρωμής μας . Καταλαβαίνουμε πλέον πιο καθαρά πως η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διογκώνει καθημερινά τα προβλήματα επιβίωσης , που αντιμετωπίζει συνολικά η φτωχομεσαία αγροτιά ανεξάρτητα από τα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγει . Καμιά ουσιαστική λύση δεν μπορεί να δοθεί όσο εφαρμόζεται η ίδια αντιαγροτική πολιτική . Με την προτεινόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020 έρχονται τα ακόμη χειρότερα για μας ( κάθετη μείωση των κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα , «ξεκαθάρισμα» των μικρομεσαίων αγροτών με εργαλείο το Μητρώο αγροτών και αφαίρεση επιδοτήσεων από 273.000 μικροκαλλιεργητές ,…). Με λίγα λόγια οι επιδοτήσεις που τόσα χρόνια προπαγάνδιζαν ως το «μάνα εξ ουρανού» για τους αγρότες, αποδεικνύεται στην πράξη πως έγιναν ο νεκροθάφτης της φτωχής αγροτιάς και αποτέλεσαν το «τυρί στη φάκα», προκειμένου να βγουν από την παραγωγή οι φτωχοί αγρότες και σήμερα να θεωρούνται  « ανενεργοί»  ή « μη κατά κύριο επάγγελμα» .
      Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς όλης της χώρας , όλους τους μικρομεσαίους αγρότες ,  να αντισταθούν, να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης , δηλώνοντας την αγωνιστική αντίθεσή τους στην ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία τους ξεκληρίζει και τους πετάει στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
    Να προβάλλουμε με την πάλη μας την πραγματική διέξοδο, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές μονάδες και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
      Για νάχει αποτελεσματικότητα και προοπτική ο αγώνας αυτός , πρέπει να συνδέεται και να συντονίζεται με την πάλη των εργαζόμενων , των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, γιατί η επιβίωση της αγροτιά αφορά όλη την οικονομία των Νομών μας.    
      Στο όνομα της κρίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεχόμαστε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε συνεχή αντιαγροτικά μέτρα ( εξευτελιστικές τιμές στο Ροδάκινο & όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα , αυξήσεις εφοδίων μέχρι 20% για φέτος , αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 67% για υγειονομική περίθαλψη, υπερδιπλασιασμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ , αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και σε είδη κατανάλωσης , ηλεκτρονική σήμανση στα αιγοπρόβατα που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο, το «χαράτσι» της περαίωσης , κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης , κλπ ) .

Διεκδικούμε αγωνιστικά με  την  ΠΑΣΥ

Ø  Άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδακίνων της φετινής & της περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς & τους εμπόρους-μεταποιητές με ευθύνη και έλεγχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τέτοιες τιμές , που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό. Να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας όσων μεταποιητικών μονάδων χρωστούν ακόμη την περσινή σοδειά .
Ø  Άμεσες & δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από Χαλάζι, Βροχοπτώσεις σε ροδάκινα , κεράσια , βερίκοκα , Μειωμένη παραγωγή στο Σπαράγγι ,  χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις και τις πέρα για πέρα άδικες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ . 

ΠΑΣΥ  ΗΜΑΘΙΑΣ – ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: