Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πίσω απ’ αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο. Πρόκειται για την «εταιρική συμμαχία», στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας, υπό την επίβλεψη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ο στόχος είναι η ικανοποίηση συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας.
Σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις που αφορούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, οι διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Ακόμα: Οι μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών  της ΕΕ. Το μοίρασμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), που γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προσδιορίσει την ελληνική ΑΟΖ.
Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες, ούτε να αιφνιδιαστεί από την προπαγάνδα και τα εκβιαστικά διλήμματα που θα του θέσουν η κυβέρνηση και τα Μέσα που υπηρετούν τη πλουτοκρατία. Οι κοινές μπίζνες των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των δυο λαών. Αντίθετα, την υπονομεύουν και τη ναρκοθετούν, γιατί εντάσσουν ακόμα πιο βαθιά τις σχέσεις των δύο χωρών στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαπλέκονται στην περιοχή μας. Η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων θα σημαίνει για τους λαούς κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων κατά των δικαιωμάτων τους.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν και χρέος και τη δύναμη να αντιταχθούν και να εμποδίσουν την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στα μονοπώλια και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία και οικονομία αποδεικνύεται μονόδρομος για να υπάρχει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και για τη διασφάλιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και της ειρήνης.
Η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είναι ο μόνος δρόμος για να δυναμώσει η φιλία των λαών, για σταθερά σύνορα, για ειρήνη και ισότιμη συνεργασία, για να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις.


ΑΘΗΝΑ 7/1/2011                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: