Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Δημοτικό Συμβουλιο Πέλλας

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας- μετά από αυτή στην αρχή του έτους για τη συγκρότηση επιτροπών και Δ.Σ.
        Μεταξύ των 23 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ξεχώρισαν αυτά που αφορούσαν τον ορισμό Ορκωτών Λογιστών για τον διαχειριστικό έλεγχο των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων των πρώην Δήμων  Πέλλας – Κρύας Βρύσης – Μ. Αλεξάνδρου – Κύρρου – Γιαννιτσών και για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης  των πρώην Δήμων  Πέλλας – Κρύας Βρύσης – Μ. Αλεξάνδρου, που σημειωτέον, ήδη πήραν την απόφαση για έλεγχο και απομένουν οι δήμοι Κύρρου και Γιαννιτσών.
Τα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα ενώ όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης ρώτησαν για ποια οικονομικά μεγέθη μιλάμε, ο δήμαρχος Γιαννιτσών, Γ. Στάμκος είπε ότι: «Πασχίζουμε να συλλέξουμε στοιχεία. Υπάρχουν δήμοι που παραλάβαμε με ταμείο 500 ευρώ και 50 υπαλλήλους. Οπότε η αγωνία μου είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να παραμένουν απλήρωτοι»
Και συνέχισε λέγοντας: «Εσείς ξέρετε πόσα είναι για τα Γιαννιτσά. Ακόμη συλλέγουμε στοιχεία. 19 εργάσιμες μέρες για 18 εταιρίες (εννοώντας τις Δημοτικές Επιχειρήσεις) Έχετε την απαίτηση να ελεγχθούν όλες»;
Κατόπιν πέρασε ο Ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του 2010 των πρώην Δήμων Γιαννιτσών και Κύρρου.
Αρκετά κράτησε η διαδικασία για τους ορισμούς επιτροπών για τη σύνταξη  Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την Δημοτική Περίοδο 2011-2014, Δημοτικού Συμβούλου στην επιτροπή του άρθρου 8 του Ν.1590/86 , όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.2307/1995 καθώς και η Συγκρότηση επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών για το 2011 με τη συγκρότηση επιτροπών διεξαγωγής διαγωνισμών προμηθειών, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών αυτών , καθώς και παραλαβής προμηθειών.
Στη συνέχεια, ορίστηκαν δημοτικοί Σύμβουλοι στην επιτροπή παραλαβής εργασιών και ως μέλη της Εκτιμητικής Επιτροπής.
Προ ημερησίας συζητήθηκε το θέμα του εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Αξού, παρουσία του προέδρου του Εμπορικού Κέντρου, Π. Σαραφούδη και της Αντιπροέδρου, Α. Πετρίδου. Ο κ. Σαραφούδης υποστήριξε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις και να κινηθούν νομικά.
        Ο Πρόεδρος του Ε.Σ. μίλησε για την κατάσταση και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στα Γιαννιτσά ότι είναι 500 και από αυτά ζουν χιλιάδες άνθρωποι οπότε ένα πολυκατάστημα θα λειτουργούσε όχι μόνο αρνητικά, αλλά θα έπαιρνε τα χρήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγουν στο εξωτερικό. «Τις νομικές διαδικασίες θα τις ξεκινήσουμε έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι αν θα συμφωνήσετε κι εσείς» υποστήριξε.
       Ο πρώην δήμαρχος, Ν. Παπανικολάου πήρε το λόγο και είπε ότι το ζήτημα είναι και πολιτικό, αλλά και διοικητικό. Η διαδικασία αν έπρεπε να σταματήσει, έπρεπε να γίνει τότε που δόθηκε η έκταση για εκμίσθωση. Αν όμως η κοινωνία και το Δ.Σ. αντιδράσει, αυτό θα βοηθήσει. Τώρα, αν ο νέος δήμος Πέλλας μπορεί να αναιρέσει την απόφαση θα θέλει ισχυρή νομική στήριξη, σημείωσε ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι στην προκειμένη να ζητηθεί από την εταιρία αποζημίωση. «Εμείς είμαστε αλληλέγγυοι σε όποια απόφαση παρθεί» κατέληξε.
        Ο δήμαρχος, Γρηγόρης Στάμκος έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό και τα δεδομένα. Επεσήμανε ότι από το 2008 δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια, παρά μόνο μία προσφυγή του κ. Τρελόπουλου, που κρίθηκε όμως εκπρόθεσμη από τη Περιφέρεια. Πέρα από όλα αυτά τόνισε ότι η μείωση του αγοραστικού κοινού είναι δεδομένη και το Δ.Σ. καλείται να υπερασπιστεί μία κατάσταση. Εντωμεταξύ, ο δήμαρχος είπε ότι δε συμφωνεί στο ψήφισμα αυτούσιο, διότι σημαίνει πως κάποιες υπηρεσίες των δήμων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους (όπως η Πολεοδομία, που αφέθηκε υπονοούμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο, με ποιο τρόπο έβαλαν την υπογραφή).
        Μετά από συζήτηση αρκετής ώρας και εισηγήσεις δημοτικών συμβούλων, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για νέο ψήφισμα ‘’διαπαραταξιακό’’.
       «Προτείνω τη δημιουργία 3μελούς επιτροπής που θα συντάξει ένα κοινό ψήφισμα για κοινή δράση» είπε και όλοι συμφώνησαν, οπότε ορίστηκαν 3 άτομα, τα οποία μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συντάξει ένα ψήφισμα που θα τίθεται ενάντια στη δημιουργία πολυκαταστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια: