Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοψία στον χείμαρρο Μογλένιτσα

Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε αυτοψία στον χείμαρρο Μογλένιτσα της Αλμωπίας προκειμένου να εξεταστεί η υφιστάμενη κατάσταση από άποψη πολιτικής προστασίας. Ο χείμαρρος συμβάλλει στην εκφόρτωση μίας μεγάλης υδρολογικής λεκάνης και η στάθμη αυξομειώνεται επικίνδυνα όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις.

Η αυτοψία διενεργήθηκε από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Χρ. Μπιμπίτσο, τον κ. Αντώνη Αβραμίδη, μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και το στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Πολατίδη, ενώ παραβρέθηκε επίσης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρακίου κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει αναγκαιότητα για τη διοικητική αποβολή δραστηριοτήτων παράνομης χαλικοληψίας που γίνεται σε κάποια σημεία του χειμάρρου, όπως και μεμονωμένων καταπατητών. Για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής απαιτείται η υλοποίηση ενός έργου υψηλού προϋπολογισμού και εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατασκευής μικρότερων έργων διαμόρφωσης και στήριξης της κοίτης του χειμάρρου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μας καθώς αφορούν την προστασία της ζωής και περιουσίας των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Έχουν ήδη ξεκινήσει και κατασκευάζονται τρία μεγάλα έργα πολιτικής προστασίας και προγραμματίζουμε κι άλλα. Περιοριστικός παράγοντας είναι η χρηματοδότηση καθώς επίσης και το καθεστώς της αρμοδιότητας, καθώς στη διαχείριση των χειμάρρων εμπλέκονται πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες μας προχωρούν στην τοπογραφική αποτύπωση του συγκεκριμένου χειμάρρου ώστε σύντομα να έχουμε μία τεχνική μελέτη με τις απαιτούμενες εργασίες. Η μελετητική ωριμότητα αποτελεί την πρώτη βασική προϋπόθεση για την ένταξη και χρηματοδότηση ενός έργου από το ΕΣΠΑ. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας προκειμένου να ωριμάσουν μελετητικά τα απαραίτητα έργα αξιοποίησης και αντιπλημμυρικής προστασίας των τεσσάρων χειμάρρων της Αλμωπίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: