Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 6:30 μ.μ. Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ. ΚΑΙ ΤΗΣ Ο.Σ.Ν.Ι.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κρίση είναι βαθιά και θα οξύνεται όλο και περισσότερο. Δεν την προκάλεσαν «κλέφτες» και «κακοί διαχειριστές», όπως μας λένε, δεν είναι κρίση χρέους. Είναι κρίση υπέρ-συσσώρευσης κεφαλαίων. Τεράστια κεφάλαια δεν μπορούν πλέον να επενδύονται αποδίδοντας υψηλή κερδοφορία, παράγονται τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων που δεν μπορούν να πουληθούν, τη στιγμή που όλο και περισσότερες λαϊκές ανάγκες μένουν ανικανοποίητες.

Η διέξοδος από αυτήν την κρίση που προτείνει το κεφάλαιο, βασίζεται στο τσάκισμα των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, φτήνεμα της εργατικής δύναμης στο κατώτερο δυνατό σημείο, άγρια εκμετάλλευση και μαζική ανεργία.

Η μόνη διέξοδος υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων προϋποθέτει:
ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης και των περιοριστικών πολιτικών που ακολουθούν κυβέρνηση και Τρόικα οδηγούμαστε στην εγκατάλειψη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας  μέσα από μία πολυετή πορεία χρηματοδοτικής εγκατάλειψης και απαξίωσης. Η υγεία αντιμετωπίζεται σαν κόστος και το κράτος αποποιείται κάθε του ευθύνη απέναντι στην παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών στον λαό. Η ψυχική υγεία παραδίδεται στο κεφάλαιο με την παράδοση της υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικές εταιρείες, με το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Αυτό εξάλλου γίνεται φανερό και με την άνθιση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών πανελλαδικά.   

Οι επιπτώσεις της διάλυσης των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα είναι αναπόφευκτα βαρύτατες τόσο για τους εργαζόμενους όσο για τους χρήστες των υπηρεσιών. Περικοπές σε εργατικό δυναμικό. Μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ελαστικές σχέσεις εργασίας και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, με το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων εκατοντάδες ψυχιατρικοί ασθενείς οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο ή στα νέα άσυλα του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων πραγματοποιείται στα πλαίσια της «αποασυλοποίησης». Στην πραγματικότητα οι ιθύνοντες του Υπουργείου και της ΥΠΕ βαφτίζουν το κρέας ψάρι. Αποκλειστικός τους στόχος είναι η  εξοικονόμηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηριχθούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, για να στηριχθούν οι ιδιωτικές  ψυχιατρικές κλινικές.

Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ – ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ

Το Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, ιατρείων και εργαστηρίων Β. Ελλάδος καλεί όλους τους εργαζόμενους των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς»  σε συμμετοχή στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ.  διεκδικώντας:
·                    Να μην κλείσει καμιά δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
·                    Καμία απόλυση
·                    Δημόσιες και Δωρεάν Δομές Ψυχικής Υγείας, με κεντρικό ρόλο σε αυτές το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που αναλαμβάνει την πρόληψη και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα. Την ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία αλλά και την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων δομών αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης με ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και εργασίας.
·                    Ενιαίο, Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο, και Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εργοδοτικές εισφορές. 
 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 6:30 μ.μ. Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: