Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τα προβλήματα των αγροτών από τις ζημιές του περονόσπορου στη Βουλή .. από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και 25 βουλευτές της ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ κ. Μανώλης Κεφαλογιαννης, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Κασαπιδης και 25 βουλευτές του κόμματος, κατέθεσαν ερώτηση στην βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν φέτος οι αμπελώνες στην πατρίδα μας από τον περονόσπορο που έλαβε επιδημική μορφή καταστροφικού χαρακτήρα, σχεδόν σ’ ολόκληρη τη χώρα.


Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν μεταξύ άλλων πως «Επιδεινώνονται μέρα με την ημέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου της πατρίδας μας. Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν φέτος οι αμπελώνες στην πατρίδα μας. Οι ζημιές οφείλονται σε προσβολή από περονόσπορο που έλαβε επιδημική μορφή καταστροφικού χαρακτήρα, σχεδόν σ’ ολόκληρη τη χώρα.


Σ’ αυτή τη συγκυρία, αναδεικνύονται χρόνιες παθογένειες του κλάδου, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμα και την ύπαρξη του ελληνικού αμπελώνα και κατ’ επέκταση του ελληνικού οίνου.


Η εδώ και χρόνια παντελής έλλειψη ελέγχων ως προς την προέλευση και διακίνηση σταφυλιών και οίνων και η μη εφαρμογή στην πράξη ευρωπαϊκών οδηγιών για δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, οδηγούν σήμερα τους νομοταγείς έλληνες παραγωγούς σε ασφυξία.


Η παράνομη χρήση σταφυλιών που απαγορεύεται να οινοποιηθούν, η παράνομη διακίνηση οίνων, τα προϊόντα παράνομων φυτεύσεων που διακινούνται ελεύθερα στην αγορά, επισείουν βαριά πρόστιμα που πληρώνει κατά καιρούς η χώρα, λόγω ακριβώς των παραβάσεων που αποκαλύπτονται από τους Ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.


Εκτός αυτών, απαξιώνονται τα σταφύλια και ο οίνος ελληνικής προέλευσης που παράγονται με νόμιμες προϋποθέσεις, αφού δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από πρακτικές μη συμβατικές που ακολουθούν μεγάλες ή μικρές ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις του κλάδου.


Το τίμημα τελικά το πληρώνει ο έλληνας νομοταγής αμπελουργός και οινοποιός που αναρωτιέται για την προοπτική του επαγγέλματός του, αλλά και την  τύχη του ιστορικά βαθύρριζου ελληνικού αμπελώνα.


Καταλήγοντας οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν μια σειρά από ενέργειες και ζητούν από την Κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα επισημαίνοντας πως στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία ανατροπής των χρόνιων παθογενειών του αμπελοοινικού κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: