Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Και δεύτερο συμβούλιο μέσα στο μήνα στο δήμο Πέλλας για αναμόρφωση προϋπολογισμού


Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πέλλας ένα από τα θέματα ήταν "Υποβολή κατάστασης - έκθεσης υλοποίησης του προϋπολογισμού για το Β΄ τρίμηνο οικονομικού έτους 2011 το Δήμου Πέλλας". Στα τακτικά έσοδα είχε προϋπολογιστεί το ποσό των 35,5 εκατομμυρίων ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν μόνο 9 εκατομμύρια Ευρώ, στα έσοδα από βεβαιωθέντα υπόλοιπα παρελθόντων ετών είχε προϋπολογιστεί το ποσό των 5 εκατομμυρίων 150 χιλιάδων ευρώ και εισπράχθηκαν 229 χιλιάδες ευρώ, και πάει λέγοντας…
Η αντιπολίτευση εξέφρασε τις διαφωνίες της και σύμφωνα με τα άρθρα 266 και 268 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτη) "εντός προθεσμίας 15 ημερών θα συνεδριάσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο και θα προβεί υποχρεωτικά σε αναμόρφωση αυτού μειώνοντας στο πραγματικό ύψος τα παραπάνω έσοδα".
Ο Δημοτικός σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Πέλλας, Αντώνης Καραμπατζάκης μίλησε στο ''Ράδιο Πέλλα'' και την εκπομπή ''Μαζί στην Π΄ρωτη Γραμμή'' για το θέμα.
Στην ερώτηση αν συμβαίνει πάντα αυτό οπότε δεν τίθεται ζήτημα και οι δήμοι, ακόμη και το κράτος ξεφεύγουν από τους προϋπολογισμούς, απάντησε:
«Αυτό σίγουρα υπήρχε πάντα, όπως λειτουργούσε και ο δήμος Κύρρου. Ενώ τα έσοδά μας ήταν 4,5 εκατ. εμείς κάναμε προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη και στο νέο δήμο Πέλλας. Βέβαια, τα πράγματα θα τα περιμέναμε κάπως διαφορετικά. Σίγουρα δεν μπορείς να προϋπολογίσεις στην ακρίβεια από πριν, όμως φαινόταν από τα πρώτα στοιχεία ότι από όλους τους δήμους τα έσοδα μας ήταν περίπου 30-32 εκατ. ευρώ. Εμείς κάναμε έναν προϋπολογισμό γύρω στα 57 εκατ. ευρώ. Ήταν φως φανάρι ότι ήταν αδύνατον να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα. Δεν ξέρω για ποιους λόγους οι οικονομικές υπηρεσίες ή η εκάστοτε δημοτική αρχή θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Έχω όμως την εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι πλασματικοί προϋπολογισμοί, όχι μόνο του δήμου Πέλλας, του κάθε δήμου, ακόμη και του κράτους, αυτοί μας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Στο τελευταίο ΔΣ έκανα την τοποθέτηση αυτή. Προς τα εκεί βαδίζουμε. Τα έσοδα μας θα κυμανθούν γύρω στα 30-32 εκατ. ευρώ, πραγματικά έχουμε πέσει έξω. Τώρα θα δούμε, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει η δημοτική αρχή. Έχω πάντως την εντύπωση πως ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά.
Μόνο το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι 14 εκατομμύρια ευρώ. Πώς θα εκτελεστεί αυτό; Πόσο μάλλον τώρα που οι κάνουλες από την κεντρική διοίκηση έχουν κλείσει και δεν έρχονται χρήματα».
Ο κ. Καραμπατζάκης έριξε επίσης τα βέλη του στη διαχείριση που γίνεται, λέγοντας: «Μπαίνοντας στη ‘’Διαύγεια’’ παρατήρησα ότι αυτοί που κάνουν τη διαχείριση, έχουν παντελή άγνοια. Στο τελευταίο ΔΣ για παράδειγμα είχαμε ένα θέμα: μετάβαση του δημάρχου στην Αθήνα. Ο δήμαρχος για να πάει στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου ξόδεψε 171 ευρώ. ο πρόεδρος της 3ης Διαχειριστικής για να πάει επίσης στην Αθήνα με λίγες μέρες διαφορά, ξόδεψε 240 ευρώ. Πιάνω ένα μικρό ποσό, φανταστείτε σε μεγάλα ποσά τι γίνεται; Στα έργα τι να πούμε; Η γέφυρα του Μεσιανού προυπολογίστηκε από τον πρώην δήμο Γιαννιτσών να γίνει με 250.000 ευρώ και τώρα υπογράφεται σύμβαση με την ΠΕ Πέλλας 500.000 ευρώ! Διπλάσιο ποσό, γιατί;» αναρωτιέται ο κ. Καραμπατζάκης.
Περιμένουμε τα στοιχεία στο νέο ΔΣ του δήμου, οπότε και θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το μέλει γενέσθαι.
Χριστίνα Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: