Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Με ευρεία συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο η συνάντηση για το ΕΣΠΑ στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Με μεγάλη συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 7/9) η προγραμματισμένη συνάντηση για το ΕΣΠΑ. Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Διονύσης Ψωμιάδης ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Παρόν ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Ευθυμιάδης, οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Γιάννου, Δ. Πασόης, Γ. Στάμκος και Γ. Χοΐδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Ι. Ανδρίτσος, Μ. Καράμπελα, Μ. Καραμάνης και Α. Νουσηκύρου, εκπρόσωποι τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων, καθώς επίσης και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης η Προϊσταμένη της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής κα. Αγγελική Ωραιοπούλου η οποία παρουσίασε την πορεία υλοποίησης και τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους νέους όρους εφαρμογής του προγράμματος σύμφωνα με τους οποίους εντάσσονται μόνο απολύτως ώριμα έργα, ενώ παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία και ευχέρεια στη χρήση των πόρων μεταξύ των επιμέρους κωδικών θεματικών προτεραιοτήτων. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα για αξιοποίηση κονδυλίων από την Τεχνική Βοήθεια για την ωρίμανση σημαντικών έργων τοπικής ανάπτυξης (έργα «σημαία», όπως αναφέρονται).

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία και αξία της συνάντησης και, παράλληλα, μίλησε για «δικαιώματα και υποχρεώσεις» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης εξήγγειλε την πρόθεση της Περιφέρειας για πραγματοποίηση ειδικών συναντήσεων για την Αγροτική Ανάπτυξη που μάλιστα πρόκειται να οργανωθούν όχι στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, αλλά σε περιοχές με μεγάλη αγροτική παράδοση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε στο νέο ρόλο των Οργανισμών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τόνισε το υψηλό επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ όλων των τοπικών κοινωνικών εταίρων της Πέλλας. Επίσης, παρουσίασε το Επιχειρησιακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας το οποίο περιλαμβάνει έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Χρήματα όμως που, αν επενδυθούν, θα αποδώσουν στο δεκαπλάσιο για την εθνική και τοπική οικονομία. Όπως τόνισε, «κεντρικό ζητούμενο στη νέα γεωγραφία είναι η βελτίωση του εισοδήματος των κατοίκων, με κύριο μέσο την εξωστρέφεια».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν τις οδικές και συγκοινωνιακές υποδομές, την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, την αντιπλημμυρική προστασία, την υδρονομία της περιοχής, την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, αλλά και άλλους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια. Η συγκοινωνιακή απομόνωση της Πέλλας κυριάρχησε στη συζήτηση, όπως και η απαίτηση για μεταφορά πόρων που διαχειρίζονται κεντρικές υπηρεσίες στην περιφέρεια. Στις τοποθετήσεις των Δημάρχων τονίστηκε η ανάγκη για ιεράρχηση των αναγκών και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και η ιδιαίτερη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες.

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την εποικοδομητική συμβολή τους στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τόνισε την υποχρέωση της πολιτείας και των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν την οικονομία του πολίτη και να υψώσουν ένα τοίχος ανάσχεσης των αρνητικών επιδράσεων της κρίσης δίνοντας έμφαση στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: