Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΔΕΣΣΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Σχετικά με την ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σόντρα με τίτλο «Οι θέσεις της παράταξης “Έδεσσα Πρωτεύουσα Πόλη” για το πρόσφατο Δ.Σ.» θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις.
Για το Στρατόπεδο «Καλιαγκάκη»
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, ελήφθη κατά πλειοψηφία η απόφαση για την  αποδοχή της παραχώρησης του στρατοπέδου «Καλιαγκάκη».
Υπάρχει παλιό αίτημα του Δήμου Έδεσσας προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξ ολοκλήρου παραχώρηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου και πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιο με την προηγούμενη σύνθεσή του είχε αποφασίσει τη μη αποδοχή του 50% του στρατοπέδου, όπως ορίζει ο νόμος 2745/99, αλλά τη διεκδίκηση του συνόλου της έκτασης του πρώην στρατοπέδου.
Μετά την απόφαση αυτή δεν έγινε καμία κίνηση από το Δήμο Έδεσσας, μέχρι που παραλάβαμε τη διοίκηση, αν και υπήρχε έγγραφο του ΥΠΕΘΑ για την έγκαιρη απάντησή μας. Το Μάρτιο του 2011 λάβαμε νέο έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ, όπου μας τόνιζε τη μη απάντηση στο προηγούμενο έγγραφο και μας ενημέρωνε ότι αν δεν απαντήσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα θα διέγραφαν το στρατόπεδο από τον κατάλογο των προς παραχώρηση στρατοπέδων, με αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό που μας παραχωρείται.
Δηλαδή, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν διεκδίκησε νομικά το στρατόπεδο, όπως πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση, ούτε καν έστειλε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία απέρριπτε την παραχώρηση του 50% του πρώην στρατοπέδου, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για ενημέρωση.
Σε αντίθεση με αυτή την απραξία, κομβική επιλογή της παρούσας δημοτικής αρχής είναι ο Δήμος Έδεσσας να διεκδικήσει και να πάρει όσα του ανήκουν. Ένα από αυτά είναι το πρώην στρατόπεδο «Καλιαγκάκη». Φυσικά, ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να γίνει παραχώρηση του 50%. Αποδεχόμαστε το 50% που μπορούμε να πάρουμε σύμφωνα με το νόμο και διεκδικούμε το άλλο μισό δικαστικά, αυτό αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η αποδοχή της παραχώρησης της μισής έκτασης του στρατοπέδου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας του υπολοίπου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον ξεκινάμε ταυτόχρονη δικαστική διεκδίκηση. Μάλιστα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δύο σκέλη: πρώτον να αποδεχθούμε το 50% που παραχωρείται στο Δήμο και δεύτερον να διεκδικήσουμε με αγωγή την υπόλοιπη έκταση. Εάν αυτό σημαίνει απεμπόληση δικαιωμάτων και ξεπούλημα της περιουσίας του Δήμου, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Για την ανανέωση της μίσθωσης του λατομείου μαρμάρων
Πρόκειται για μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και απασχολεί 30 εργαζόμενους. Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και της ανεργίας που υπάρχει στην περιοχή, δεν ήταν δυνατόν να οδηγήσουμε στο κλείσιμο μία ακόμη επιχείρηση. Προτιμότερο είναι να ασκηθούν όλες οι νόμιμες πιέσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή ευθύνης της επιχείρησης και των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργίας της, αλλά και η αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας.
Για τα σχόλια περί συναλλαγής και προεκλογικών δεσμεύσεων σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου
Εξαιρετικά βαριές κατηγορίες για «συναλλαγή» και «προεκλογικές δεσμεύσεις» γράφτηκαν στην ίδια ανακοίνωση.
Είναι τρομακτικό να διατυπώνονται με τέτοια άνεση, τόσο βαριές κατηγορίες, από μία παράταξη που άφησε - μεταξύ άλλων – μαύρη τρύπα στο ταμείο του Δήμου και χρέη στο Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Αυτοί που έδειξαν αδιαφορία για σημαντικά ζητήματα του Δήμου, έρχονται τώρα ως τιμητές των πάντων λέγοντας ότι παρήγαγαν πολιτική και γι’ αυτό δεν πληρώνονταν οι φόροι των δημοτικών επιχειρήσεων. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων καυτηριάζεται ως «διαχείριση», σε αντίθεση με την «άσκηση πολιτικής», που μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
Μας κατηγόρησαν ότι η ανακύκλωση στο πιλοτικό της στάδιο λειτουργεί πλημμελώς. Αυτοί που τόσα χρόνια αγνοούσαν την ύπαρξη της, βρέθηκαν να έχουν τεχνογνωσία επί του θέματος.
Ευτυχώς δεν έθιξαν το θέμα του Βαροσίου, όπου την εγκληματική αμέλεια ετών προσπαθούμε να αντιρροπήσουμε σήμερα.
Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια!
Δεν μας πτοούν.
Παρά τα όσα επαναλαμβάνονται από τον επικεφαλής της μειοψηφίας κάθε φορά που συζητούνται τα θέματα οικονομικής διαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής για να μην «λέμε παραπανίσιες κουβέντες» ή να «μην συζητάμε σε ανοιχτά μικρόφωνα αυτά τα θέματα», εμείς θα επιμένουμε στη διαφάνεια και στις ανοιχτές συζητήσεις μπροστά και πίσω από τα μικρόφωνα. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε!
Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλό του Δήμου Έδεσσας και των δημοτών, με όσες δυνάμεις έχουμε και όσες δυνατότητες υπάρχουν με βάση τα οικονομικά του Δήμου.

Με εκτίμηση



Δημήτριος Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: