Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εντυπωσιακά βουνά, λιμναία οικοσυστήματα, λόφοι με κερασιές, ποτάμια με τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες στην Ελλάδα συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Ένας ευλογημένος τόπος με πολλά και σημαντικά οικοσυστήματα, που χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε και να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας όπως τον παραλάβαμε από τους γονείς μας.
Δεν είναι μόνο η υποχρέωση που έχουμε για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που μας οδηγεί στην ανάληψη δράσης, αλλά και η πεποίθηση ότι το περιβάλλον αποτελεί για τον τόπο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Έδεσσας σχετίζεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένο μ’ αυτή την πορεία, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Κάτω από αυτό το πρίσμα το καθήκον μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές γίνεται επιτακτικότερο.
Βέβαια, δεν είναι μόνο ο τόπος μας που πρέπει να απασχολεί την σκέψη μας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της επανάστασης στις επικοινωνίες είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι σπίτι μας είναι όλος ο πλανήτης Γη. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη για κινητοποίηση όλο και περισσότερων δυνάμεων της κοινωνίας προς την κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ο τόπος μας και η γη χρειάζονται τη δράση όλων μας για τη σωτηρία τους από την καταστροφική επίδραση της ανάπτυξης χωρίς φραγμούς και κανόνες.
Η 5η Ιουνίου κάθε έτους, χαρακτηρισμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας μην είναι μόνο ευκαιρία για συνειδητοποίηση του ρόλου μας στον πλανήτη, αλλά αφετηρία για ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς.
Σαν πρώτη ενέργεια ο Δήμος Έδεσσας, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας, σας καλούμε στην εκδήλωση «Πλάθουμε σβώλους, πρασινίζουμε τις γειτονιές», στην πλατεία Στουγιαννάκη, το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου, μετά τις 10:30 π.μ.


Δημήτριος Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: