Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τα παιδιά έστειλαν το μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη- Δράση αφιερωμένη στην Προστασία του Περιβάλλοντος

Με πρωταγωνιστές τα παιδιά και μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που συνδιοργάνωσε, στην πλατεία Στουγιαννάκη της Έδεσσας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Έδεσσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Έδεσσας και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας. Στη δράση συνεργάστηκαν επίσης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας και οι υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου.  Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν  «Παίζουμε σβώλους, πρασινίζουμε τις γειτονιές», σηματοδοτώντας το γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε όλοι μας.

Τα παιδιά, οι γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί και πολλοί πολίτες που παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία, με την καθοδήγηση των εθελοντών του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, να εντρυφήσουν στην τεχνική «πρασινίσματος» της φύσης με σβώλους από άργιλο που περιέχουν σπόρους τοπικών φυτών (λουλουδιών, οπωρολαχανικών, θάμνων και δέντρων). Οι μαθητές «έσπειραν», συμβολικά, με τους σβώλους μία μικρή έκταση χωρίς πράσινο μέσα στο πάρκο των μικρών Καταρρακτών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της μεθόδου τούς επόμενους μήνες. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Με τη συγκεκριμένη δράση επιλέξαμε να δώσουμε ένα διαφορετικό νόημα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι και οι τοπικές κοινωνίες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους και την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών είναι αδύνατο να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες που συμμετείχαν στη δράση και να συγχαρώ τους εθελοντές, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και όλους τους συνεργάτες μας που εργάστηκαν για την επιτυχία της. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Μανίκη, την «ψυχή» του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, για τους ανιδιοτελείς αγώνες του για μία φυσική σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον και την σημαντική κοινωνική προσφορά του σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Εύχομαι οι ιδέες και οι προτάσεις του για μία αυτάρκη και ευτυχισμένη κοινωνία να βρουν απήχηση και πολλούς νέους εκφραστές. 

Η φυσική καλλιέργεια την οποία χρησιμοποιήσαμε για το συμβολικό «πρασίνισμα» ενός μικρού τμήματος του πάρκου των Μικρών Καταρρακτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για την εξασφάλιση υγιεινών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και για την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου. Η παρουσία των εθελοντών και όλων των συμμετεχόντων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, υπογραμμίζει την αξία της ανάληψης προσωπικής ευθύνης και της κοινωνικής προσφοράς. Το ενδιαφέρον των νέων και πολλών ενεργών πολιτών για την οικολογία και το περιβάλλον αποτελούν το πιο αισιόδοξο μήνυμα ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής μας αποτελούν την κύρια στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξυπνα και στοχευμένα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την απόκτηση κύριου ή συμπληρωματικού εισοδήματος. Μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας. Το μεγαλύτερο λάθος για την Ελλάδα είναι να αφήσει αναξιοποίητο το δυναμικό των πολλών νέων ανθρώπων που διαθέτουν υψηλή εκπαίδευση και μόρφωση. Η μόρφωση αναφέρεται και στις οικογενειακές αξίες που διατηρήσαμε, καλλιεργήσαμε και σήμερα αποτελούν καταφύγιο για την κοινωνία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: