Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΑΓΡΑ ΚΑΙ ΜΙΓΚΑ

Με επισημότητα και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τιμήθηκαν οι Εθνομάρτυρες Τέλλος Άγρας και Αντώνης Μίγκας στο χώρο της θυσίας τους στην Τοπική Κοινότητα Καρυδιάς. Στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε ο Δήμος Έδεσσας συμμετείχαν η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Τζάκρη, οι Βουλευτές του Ν. Πέλλας κοι Γ. Καρασμάνης, Β. Γιουματζίδης και Ηλ. Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Νάουσας, ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του πολιτικού κόσμου της περιοχής, ο Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι Συλλόγων από το Δήμο μας και τους Γαργαλιάνους που είναι η γενέτειρα του Καπετάν Άγρα και πλήθος πολιτών που με την παρουσία τους τίμησαν τον αγώνα των Μακεδονομάχων που έπεσαν για την πατρίδα.
Μετά την εκδήλωση μνήμης και την κατάθεση στεφάνων στο χώρο της θυσίας των Μακεδονομάχων οι παραβρισκόμενοι μεταβήκαν στην Τοπική Κοινότητα Καρυδιάς και στο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Καρυδιάς. Το πετρόκτιστο κτήριο, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, θα μετατραπεί σε Μουσείο προς τιμήν των Μακεδονομάχων Άγρα και Μίγκα, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν με εξαγγελίες τους τόσο η Υφυπουργός, κα Θεοδώρα Τζάκρη με την εξασφάλιση πόρων από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όσο και ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου. Στο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Καρυδιάς φυλάσσεται ο κορμός της καρυδιάς στην οποία απαγχονίστηκαν οι ήρωες και θα αποτελέσει το σημαντικότερο έκθεμα του αυριανού Μουσείου, όπου τελέστηκε Τρισάγιο. Ήδη στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Καρυδιάς έχουν μεταφερθεί ενημερωτικοί πίνακες με κείμενα, εικόνες και παραστάσεις από το Μακεδονικό Αγώνα, για να αποτελέσουν τα πρώτα στοιχεία παροχής πληροφοριών στους επισκέπτες, μέχρι ο επισκέψιμος χώρος να πάρει την τελική του μορφή.
Την προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο θυσίας των Μακεδονομάχων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τον Καπετάν Άγρα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Έδεσσας, προσκεκλημένος του Συλλόγου «ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ».

Χαιρετισμός Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτριου Γιάννου, στην εκδήλωση μνήμης των Μακεδονομάχων Άγρα και Μίγκα στην Καρυδιά
Η παρουσία μας σ’ αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, ξυπνά συναισθήματα ικανά να ανασύρουν μνήμες που έχουν καταγραφεί στο μυαλό μας, μέσα από αποσπάσματα, αλλά και την ερευνητική μας διάθεση για ένα παρελθόν, που πάνω απ’ όλα μας κάνει υπερήφανους.
Σήμερα, περπατώντας πολλές φορές αμέριμνα σ’ αυτά τα άγια χώματα της Μακεδονικής γης, καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι κάποιοι πριν από μας μάτωσαν θέλοντας να είναι ελεύθεροι.
Αυτή την ωραία λέξη, τη λευτεριά δηλαδή, για να της δώσεις νόημα πρέπει να τη νοιώσεις βαθιά μέσα μου. Ίσως ακόμη και να τη στερηθείς, για να καταλάβεις τελικά πόση αξία έχει.
Σήμερα λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη δύο πανάξιων πρωταγωνιστών της Ελληνικής ιστορίας, που τόλμησαν και πέτυχαν τους σκοπούς τους, τους οποίους είχαν θέσει ως όρο ζωής, που σε τελική ανάλυση έγιναν αιώνιοι.
Όπως παραμένει η συντροφικότητα του Καπετάν Άγρα και του Αντώνη Μίγκα, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στα υλικά αγαθά και σε εφήμερες ανέσεις. Δεν βολεύτηκαν στη σιγουριά τους ανήσυχοι, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και το μέλλον, μπήκαν δυναμικά στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας, θέλοντας πρώτα απ’ όλα να υπηρετήσουν σωστά τον άνθρωπο και μία πατρίδα που έπρεπε να ξαναγίνει μεγάλη, ανεξάρτητη και ισχυρή.
Όσοι βίωσαν γενοκτονία, ξεριζωμό και κατοχή, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να προσπαθείς να ζεις κάτω από το καθεστώς που σου στερεί το δικαίωμα να λειτουργείς ελεύθερα. Αυτό το δικαίωμα, λοιπόν, υπερασπίστηκαν μέχρι θανάτου ο Καπετάν Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας.
Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει γεγονότα και βιογραφίες των δύο αντρών, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να αρκεστούμε μόνο σ’ αυτά.
Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει περιέχοντας και μια δόση προβληματισμού, είναι κατά πόσο όλοι εμείς μπορούμε να ενστερνιστούμε τη δική τους δράση τοποθετώντας σε ένα νέο μετερίζι, που στη συνέχεια του περιέχει τη μελλοντική πορεία του έθνους μας.
Η ζωή αυτή είναι αγώνας και αυτό το ξέρουμε πολύ καλά. Για να αποκτήσει ωστόσο ιδιαίτερη αξία, πρέπει οι ίδιοι να ενδιαφερθούμε γι’ αυτά που υπάρχουν δίπλα μας.
Αγαπώ την πατρίδα , δεν σημαίνει ότι διαφέρω από τους άλλους, αλλά ότι είμαι σαν όλους τους άλλους. Και μπορεί τώρα να μην χρειαστεί να δώσουμε τη ζωή μας για την πατρίδα, μπορούμε όμως να αφιερώσουμε την ψυχή μας για τους μοναδικούς σκοπούς. Να πάμε μπροστά γιατί αυτό μας αξίζει.
Τρανό το παράδειγμα των χιλιάδων αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, επωνύμων και ανωνύμων. Όλοι για έναν σκοπό και η θυσία δεν πήγε χαμένη. Ο χαμός των ηρώων είναι πόνος ψυχής, αλλά και ίαση διαχρονικής περηφάνιας για τους συνεχιστές του Έθνους μας.
Η θύμηση αυτού του γεγονότος είναι χρέος τιμής. Κάθε φορά που βρισκόμαστε εδώ, καλό είναι να θυμόμαστε ότι χρωστούμε πολλά σ’ αυτούς που μας χάρισαν υπέρτατες αξίες. Χρωστάμε όμως και σ’ αυτούς που μας ακολουθούν.
Στη μνήμη την αιώνια για τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, ας προσθέσουμε το σεβασμό μας σε όλα αυτά που έρχονται. Με κυρίαρχους πρωταγωνιστές όλους εμάς, γιατί εμείς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Αιώνια η μνήμη των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.

Χαιρετισμός Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτριου Γιάννου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Καπετάν Άγρα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Λίγο πριν ανταμώσουμε, καθόμουν και σκεφτόμουν πόσοι είναι οι ήρωες σ’ αυτή τη χώρα από τη στιγμή της ύπαρξής της και στην κυριολεξία έχασα το λογαριασμό, είναι αναρίθμητοι.
Είπα τότε μέσα μου, ότι καλώς έχουν τα πράγματα, γιατί έτσι γράφεται η ιστορία. Με τους ήρωες, που όσο περισσότεροι είναι, τόσο πλουτίζουν τη μεγάλη ιστορία του Ελληνικού Έθνους.
Εμείς οι νεώτεροι τη διδαχτήκαμε είτε στα σχολεία, είτε διαβάσαμε αργότερα διάφορα βιβλία που αναφέρονται σ’ αυτήν. Δεν ξέρω αν μάθαμε πολλά, ένα όμως είναι σίγουρο. Εμείς οι Έλληνες νοιώθουμε περήφανοι για το παρελθόν μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό το υπέροχο συναίσθημα μας δίνει τη μεγάλη ώθηση να κινηθούμε προς τα εμπρός.
Σήμερα ανταμώνουμε εδώ στη συμπρωτεύουσα, Μακεδόνες και Πελλοπονήσιοι, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές που αφιέρωσαν την ψυχή τους για τη λευτεριά της πατρίδας.
Ο Καπετάν Άγρας είναι μία μεγάλη μορφή του Μακεδονικού Αγώνα. Αυτό τον χαρακτηρισμό δεν τον μετράμε μόνο με τη διάθεση του ίδιου για την οργάνωση ομάδων που έκαναν τον πόλεμο στην περιοχή μας ενάντια σε κατακτητές, αλλά πρώτα από όλα με τη διάθεση του να αγωνιστεί για τα ιδανικά που φανερώνουν ανθρώπινες αξίες. Βρέθηκε κοντά στους γηγενείς, μεταφέροντας στους ίδιους τη φλόγα της Ελευθερίας και την ενίσχυση του φρονήματος που ήθελε τους Έλληνες ενωμένους για την πραγματοποίηση του ιερού χρέους.
Ο Καπετάν Άγρας ευτύχησε να είναι ένας εκ των σπουδαίων αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα και να έχει πολλούς μιμητές, οι οποίοι έγιναν μαζί του πρωταγωνιστές στη μακρόχρονη προσπάθεια για την απελευθέρωση των εδαφών της Μακεδονίας.
Αυτά τα άγια χώματα, κυρίες και κύριοι, έχουν ποτιστεί με το αίμα όλων των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και τα ιδανικά. Αυτές τις θυσίες τιμούμε σήμερα, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας με την Έδεσσα, τη Μακεδονία.
Ο Σαράντης Αγαπηνος, για όλους εμάς ο Καπετάν Άγρας, έκανε την αρχή. Όμως αδελφωμένοι συνεχίζουμε έναν διαφορετικό αγώνα, κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, υπερασπιζόμενοι αυτό το υπέροχο παρελθόν, με ειρηνικούς αγώνες αυτή τη φορά, για ένα μέλλον άξιο των προσδοκιών μας, αλλά και για μία πατρίδα ισχυρή, που ξέρει να τιμά τα πρόσωπα που γράφουν ιστορία και να σέβεται τους αυριανούς πρωταγωνιστές που κάνουν με τη σειρά τους ότι μπορούν για να γράψουν τη σύγχρονη ιστορία.
Τιμή και Δόξα στον Αγωνιστή και Ήρωα Καπετάν Άγρα, Τιμή και Δόξα σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν μαζί του για την λευτεριά.
Η μνήμη τους θα είναι αιώνια.


Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: