Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σύσκεψη εργασίας Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχων με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών

Με τη συμμετοχή των τεσσάρων Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των κκ. Γιάννου, Πασσόη, Στάμκου και Χοίδη και μεγάλου αριθμού υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση εργασίας που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη στην οποία προήδρευσε ο ίδιος.

Η ατζέντα της συνάντησης είχε ιδιαίτερα ευρύ περιεχόμενο καλύπτοντας όλα τα θέματα που αφορούν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό της Πέλλας. Στόχος της συνάντησης ήταν η ευθυγράμμιση της στρατηγικής και του προγραμματισμού της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η ιεράρχηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων σε τοπικό επίπεδο, η συνεργασία για την επίτευξη συνέργειας και βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των τοπικών δράσεων, η από κοινού διεκδίκηση για την εισροή πόρων και τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν την περιοχή (σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες) και, επίσης, η ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η συνάντηση εργασίας διήρκησε αρκετές ώρες και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα εποικοδομητική και χρήσιμη για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ενώ διαπιστώθηκε συναντίληψη, αμοιβαιότητα και απεριόριστη διάθεση συνεργασίας από όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε τις παρεμβάσεις σχεδιασμού στρατηγικής και προγραμματισμού για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας της περιοχής στο πλαίσιο των συνολικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «από σήμερα γυρίζουμε μία νέα σελίδα για την ανάπτυξη του τόπου μας, με τη συμμετοχή όλων στη νέα γεωγραφία που έχει δημιουργηθεί».  Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Πέλλα. Αυτό αποτελεί μία ρεαλιστική προοπτική με βάση την εμπειρία του παρελθόντος όπου η Πέλλα αποτελούσε σημαντική εξαγωγική δύναμη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και το χωρικό πρότυπο για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας περιλαμβάνει οκτώ νευραλγικούς τομείς που καλύπτουν την τοπική οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον, μέχρι τη βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία της διοίκησης η οποία έχει ως κύρια αποστολή τη διοίκηση της τοπικής ανάπτυξης.

Μεταξύ των λοιπών θεμάτων που συζητήθηκαν με βάση τις εισηγήσεις Διευθυντών των αντίστοιχων, αρμόδιων υπηρεσιών, περιλαμβάνονταν η προστασία του περιβάλλοντος και η προετοιμασία ενόψει της θερινής παραγωγικής περιόδου, η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης το οποίο αφορά και την Πέλλα, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζεται εδώ και μέρες, η πρόληψη και προετοιμασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας, το νέο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας με δικαιούχους φορείς οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, κ.ά.

Ο Δήμαρχος Αλπμωπίας κ. Δ. Πασσόης αναφέρθηκε στα πολλά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, όπως το θέμα των αδέσποτων ζώων. Ο κ. Γιάννου, Δήμαρχος Έδεσσας, επισήμανε ότι αφήσαμε πολύ χρόνο να περάσει και πολλοί σημαντικοί σχεδιασμοί έχουν παραμείνει στα λόγια. Ο κ. Χοΐδης, Δήμαρχος Σκύδρας,  αναφέρθηκε στην έλλειψη στρατηγικών σχεδίων καθώς τα υφιστάμενα αναφέρονται σε περασμένες δεκαετίες και ο κ. Στάμκος έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα αδιέξοδα της προηγούμενης αγροτικής πολιτικής, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις νέες προκλήσεις για την αγροτική οικονομία.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε τη συνάντηση τονίζοντας την ικανοποίησή του για τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε και ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να οργανωθούν και άλλες θεματικές συναντήσεις εργασίας, προκειμένου να εξειδικευτούν τα επιμέρους θέματα συνεργασίας και να παρακολουθείται πιο στενά η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ακόμη, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του η σύγκλιση μίας συνάντησης εργασίας με τους Δημάρχους της Ημαθίας, καθώς η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ανοίγει πλέον το δρόμο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Πέλλας-Ημαθίας η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά και μέσω της δικτύωσης και συνεργασίας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: