Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Βόμβα στην ελληνική πρεσβεία

Το απόγευμα της Παρασκευής παραδόθηκε από τα ιταλικά ταχυδρομεία το πακέτο-βόμβα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, ωστόσο δεν ανοίχτηκε λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο εισαγγελικές αρχές της Ρώμης όσο και ο πρέσβης της Ελλάδας στην ιταλική πρωτεύουσα Μιχάλης Καμπάνης.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 23 Δεκεμβρίου, είχαν σημειωθεί οι εκρήξεις δύο παγιδευμένων δεμάτων στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

Η θήκη είχε διαστάσεις κόλλας χαρτιού Α4 και ο υπάλληλος κατάφερε να την απομακρύνει πριν εκραγεί. Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης, το πακέτο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη, η οποία εξετάζεται τώρα από τις ανακριτικές αρχές.

Ο στρατηγός των καραμπινιέρων, Μαουρίτσιο Μετζαβίλα, πρόσθεσε ότι το εκρηκτικό πακέτο απενεργοποιήθηκε, και ότι θεωρείται πως πρόκειται για ένα ενιαίο σχέδιο με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα της Ρώμης, Πιέρο Τσαβιότι, που ερευνά ήδη την υπόθεση των εκρήξεων στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αστυνομίας, ως αποστολέας του παγιδευμένου φακέλου φαινόταν ο «πολιτιστικός σύνδεσμος Ελλάδα- Ιταλία».

Όπως εκτιμούν οι ιταλικές αρχές, ο μηχανισμός δεν εξερράγη, πιθανότατα γιατί η μπαταρία είχε αποφορτιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: