Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Κατάφωρη αδικία εις βάρος μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων και οδηγούνται σε υποχρεωτική ασφαλιστική υπαγωγή στον Ο.Α.Ε.Ε.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την κυρία Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


ΘΕΜΑ: « Κατάφωρη αδικία εις βάρος μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων και οδηγούνται σε υποχρεωτική ασφαλιστική υπαγωγή στον Ο.Α.Ε.Ε. ».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3846/2010 που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάιο από τη σημερινή Κυβέρνηση, οι επαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και σε περιοχές πέραν της δηλωθείσας έδρας, υπάγονται σε υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.
Για να διαπιστώσει όμως ο Ο.Α.Ε.Ε. εάν υπάρχει επέκταση της δραστηριότητας των επαγγελματιών αυτών, προχωρεί σε έλεγχο τιμολογίων όχι όμως μόνο του τρέχοντος έτους ( και ειδικά από την ψήφιση του Νόμου και μετά, όπως λογικά θα έπρεπε ), αλλά και του προηγούμενου έτους δηλαδή του 2009.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως αδικούνται κατάφωρα πολλοί επαγγελματίες οι οποίοι οδηγούνται σε υποχρεωτική ασφαλιστική υπαγωγή στον Ο.Α.Ε.Ε. επειδή πιθανόν βρέθηκαν κάποια τιμολόγια που εκδόθηκαν το 2009 σε πελάτες εκτός έδρας ( υπάρχουν περιπτώσεις που βρέθηκε ένα και μοναδικό τιμολόγιο ), παρά το γεγονός ότι κατά τα λοιπά ασκούν τη δραστηριότητά τους αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή της έδρας.
Καταθέτω εν προκειμένω χαρακτηριστικά παραδείγματα: πρατηριούχος υγρών καυσίμων που έχει το πρατήριό του στην πλατεία μικρού χωριού του Δήμου Κρύας Βρύσης, κατά την περίοδο του αλωνίσματος των σιτηρών, έκοψε τιμολόγιο στον κάτοχο της αλωνιστικής μηχανής (ο οποίος είναι επιχειρηματίας που εδρεύει στη Θεσ/νικη) για το πετρέλαιο που χρησιμοποίησε όταν αλώνισε τα σιτάρια του χωριού. Ακόμη παντοπώλης ενός χωριού του Δήμου Πέλλας, έκοψε τιμολόγιο στον Δήμο για την προμήθεια ειδών καθαριότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την καθαριότητα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Καθώς επίσης και ζαχαροπλάστης ενός άλλου χωριού του Δήμου Γιαννιτσών, έκοψε τιμολόγιο στον Δήμο για την προμήθεια γλυκισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού.
Επειδή ο αναδρομικός αυτός έλεγχος συνιστά κατάφωρη αδικία για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι άλλωστε κατά το προηγούμενο έτος είχαν νομίμως εξαιρεθεί από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. επιλέγοντας τον Ο.Γ.Α.
Επειδή θεωρείται βέβαιο ότι η υποχρεωτική υπαγωγή στον Ο.Α.Ε.Ε. θα επιφέρει την εγκατάλειψη του επιτηδεύματος των επαγγελματιών αυτών, αφού πρόκειται για ανθρώπους που είναι μικροεπαγγελματίες με πενιχρό τζίρο αλλά και η πλειονότητα αυτών κατοικεί μόνιμα στην περιοχή της έδρας της επιχείρησης, γεγονός που θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση της περιφέρειας ( ειδικότερα σε περιοχές, όπως ο Ν. Πέλλας, που είναι παραμεθόριες και προβληματικές ).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός,
Εάν προβεί, όπως οφείλει, στις επείγουσες ενέργειες ώστε ν’ αποκατασταθεί η αδικία που συντελείται εις βάρος των παραπάνω μικροεπαγγελματιών με την υποχρεωτική ασφαλιστική υπαγωγή τους στον Ο.Α.Ε.Ε. εξαιτίας της αναδρομικής εφαρμογής του ψηφισθέντος Νόμου;



Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: