Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Κυβερνητικά μέτρα σε βάρος των αμβυκούχων τσίπουρου

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα : Κυβερνητικά μέτρα σε βάρος των αμβυκούχων τσίπουρου. 

            Κατά των αμβυκούχων (μικρών αποσταγματοποιών) τσίπουρου και τσικουδιάς στρέφεται η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την πρόσφατη τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κουσελά.
            Ο κ. Υφυπουργός επαναβεβαίωσε την ισχύ των διατάξεων (αρθ. 7 Ν.2969/01) που απαγορεύει την εμφιάλωση και τυποποίηση του προϊόντος απόσταξης των «διήμερων» μικρών αποσταγματοποιών. Υπενθύμισε, επίσης, ότι αυτή είναι και η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από το 1992 επέτρεψε μόνο για  δύο μέρες την απόσταξη για παραγωγή που προορίζεται για την ίδια χρήση των παραγωγών, γι’ αυτό και τους επιβάλλεται μικρότερος φόρος.
            Έτσι θέτει το θέμα να μην μπορούν να πωλήσουν το τσίπουρο οι ίδιοι οι μικροπαραγωγοί, αλλά θα πρέπει να το δίνουν μόνο σε ποτοποιούς.
            Είναι φανερό ότι πρόκειται για σαφή υποστήριξη των βιομηχάνων - ποτοποιών σε βάρος της οικογενειακής παραγωγής τσίπουρου και τσικουδιάς. Έτσι θα πληγούν χιλιάδες μικροί αμβυκούχοι σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα θα πληγεί σοβαρά και η αμπελοκαλλιέργεια.
            Εάν η κυβέρνηση, ενδιαφέρεται για να υπάρχουν έλεγχοι της ποιότητας και της ταυτότητας της μικρής παραγωγής, ας πυκνώσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ας αυξήσει το αρμόδιο προσωπικό, εάν αυτό δεν επαρκεί.
            Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων.
           
                                                  Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί
  • Ποιες είναι οι προθέσεις τους, στο σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα.


Οι βουλευτές του  ΚΚΕ
Αντώνης Σκυλλάκος

Αποστόλης Νάνος

Νίκος Καραθανασόπουλος

Σταύρος Σκοπελίτης

Άγγελος Τζέκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: