Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ημερίδα Αγροτικής Ανάπτυξης

 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (15/4) η ημερίδα Αγροτικής Ανάπτυξης «Πιστοποιούμενα Συστήματα, απλά ένας τρόπος οικονομικής ενίσχυσης ή μονόδρομος προοπτικής για μία βιώσιμη και αειφορική γεωργία;», που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο «Δήμητρα» του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πολλοί ενδιαφερόμενοι αγρότες και πολίτες.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τρόπο παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, την υιοθέτηση Συστημάτων Πιστοποίησης της Ποιότητας, το οργανωτικό και οικονομικό σκέλος της εφαρμογής τους καθώς, επίσης, και τις προδιαγραφές εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Ακολουθεί απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της Ημερίδας:

«Η διοργάνωση της επιμορφωτικής Ημερίδας αποτελεί μία μακροπρόθεσμη επένδυση στους ανθρώπους που συγκροτούν την παραγωγική βάση της Πέλλας. Τα τελευταία χρόνια, ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και οι δυσκολίες αυτές προκαλούν κλυδωνισμούς και προβλήματα σε όλη την αγορά της περιοχής μας η οποία, δεν είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι ζει από το αγροτικό εισόδημα.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και το σύνολο των παρεμβάσεων στην αγροτική οικονομία, όπως τις γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται συνεχώς και καθημερινά παρατηρούνται διαστρεβλώσεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων που επιβαρύνουν δυσανάλογα και άδικα τους καταναλωτές.

Χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη η οποία όμως δε μπορεί να βασιστεί σε νοοτροπίες του παρελθόντος. Σ’ αυτές δηλαδή που μετέφεραν τη δύναμη από τα χέρια του αγρότη σε μεσάζοντες και κάθε είδους καιροσκόπους και, ταυτόχρονα, μας απέκλεισαν από σημαντικές αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θέλουμε τους αγρότες κοντά στη γη και κυρίαρχους των αγορών που διακινούν τα προϊόντα που παράγουν με κόπο, ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη. 

Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής στην Πέλλα αποτελεί μία στρατηγική επιλογή. Μας διαφοροποιεί από τους πολλούς και μας επιτρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέες, ανερχόμενες και με ευοίωνη προοπτική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια αγορές. Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των προϊόντων που φτάνουν στο πιάτο τους αυξάνονται συνεχώς. Αποτελούν μία νέα αγορά που για να μπορέσουμε να την κατακτήσουμε απαιτούνται επενδύσεις αλλά και γνώση. Η σημερινή Ημερίδα, η οποία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό περιεχόμενο, αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια μέσα και από άλλες ευκαιρίες. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζουμε πολλές συμπληρωματικές δράσεις για τον αγροτικό τομέα με βάση τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που συμμετέχουν ως εισηγητές, όπως και τον κ. Σιδηρόπουλο με τον οποίο συνεργαστήκαμε ώστε να αναθερμάνουμε το θέμα της εκπαίδευσης των αγροτών με έναν πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας και να ευχηθώ την αξιοποίηση των νέων γνώσεων για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης στην Πέλλα και σ’ όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: