Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Όπως είναι γνωστό, ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης είχε καταθέσει τις υπ’ αριθ. 8551/04-01-2011 και 10679/8-2-2011 ερωτήσεις στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την επιχειρούμενη από την πλευρά της Κυβέρνησης υποβάθμιση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών που συντελείται με το Νομοσχέδιο « Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας-«Δήμητρα», συνένωση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις », από το οποίο απουσιάζουν παντελώς τα Γιαννιτσά από τις πόλεις στις οποίες θα λειτουργήσουν οι 7 Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι 4 Γεωργικές Σχολές και τα 14 Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας υπό την αιγίδα του νεοσύστατου Οργανισμού ΕΘΟΑΓΕΠ-ΔΗΜΗΤΡΑ ( ο οποίος δημιουργείται από τη συγχώνευση των ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ ).
Με την πρώτη ερώτηση ο Βουλευτής ζητούσε από τον αρμόδιο Υπουργό ( προβάλλοντας όλα τα επιχειρήματα που συνηγορούν στο συγκεκριμένο αίτημα ) να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών να συνεχίσει τη λειτουργία του και μάλιστα με τον αναβαθμισμένο ρόλο που προβλέπονταν να έχει από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. ( η οποία με δικό της Νομοσχέδιο, το οποίο λόγω εκλογών δεν πρόλαβε να ψηφισθεί, προέβλεπε το ένα και μοναδικό Κέντρο Ζωικής Παραγωγής της Ελλάδας θα λειτουργούσε με έδρα τα Γιαννιτσά ).
Ο Γιώργος Καρασμάνης προχώρησε στην κατάθεση και δεύτερης ερώτησης ( υπ’ αριθ. 10679/8-2-2011 ) έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ σύμφωνα με την οποία μειώνονταν από 60 σε 20 οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και από 500 σε 250 τα πρόβατα του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών, διαμαρτυρόμενος για τη μεθοδευμένη Κυβερνητική προσπάθεια υποβάθμισής του και ζητώντας τη συνέχεια της απρόσκοπτης λειτουργίας του.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης επέλεξε να κωφεύσει και να μην απαντήσει καθόλου στην πρώτη ερώτηση του Γιώργου Καρασμάνη, ενώ στη δεύτερη ερώτηση έδωσε την παρακάτω ασαφή και χωρίς καμία δέσμευση απάντηση:
 
« Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας ( ΕΘΙΑΓΕ ) στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, επιτελεί σημαντικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, στηρίζει και υλοποιεί τις αναπτυξιακές προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραγωγικών φορέων, ομάδων παραγωγών κλπ, με την επιστημονική γνώση και τεχνολογική καινοτομία που παράγει για μια φιλική προς το περιβάλλον αρχικά, συνάμα όμως δυναμική και ανταγωνιστική γεωργία.
Για την αποδοτικότερη όμως λειτουργία των Ερευνητικών Μονάδων του και την πληρέστερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, απαιτείται η δημιουργία μιας σύγχρονης οργανωτικής δομής, ανταποκρινόμενης στις σημερινές απαιτήσεις της αγροτικής έρευνας. Ως εκ τούτου η αναδιοργάνωση του Ιδρύματος, κρίνεται πλέον, αναγκαία και απαραίτητη, ώστε οι Ερευνητικές του Μονάδες να μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως στις σύγχρονες επιστημονικές – ερευνητικές απαιτήσεις και να καλύπτουν απολύτως τις ανάγκες της αγροτικής έρευνας της χώρας.
Ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης του ΕΘΙΑΓΕ με άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα απαιτηθεί επανεξέταση του οργανογράμματος, σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου Οργανισμού που θα προκύψει. Η όλη διαδικασία, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2011, οπότε και θα οριστικοποιηθεί το σχήμα της Περιφέρειας Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: