Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ψήφιση προϋπολογισμού 2011της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ψηφίστηκε χθες ο πρώτος προϋπολογισμός την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ως ομιλητής της συμπολίτευσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωάννης Ανδρίτσος ανέλυσε τις δυνατότητες αυτού του προϋπολογισμού στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε. Υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός αυτός διακρίνεται για την ισομερή ανάπτυξη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, είναι ρεαλιστικός στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας, έχει στόχο την ανάπτυξη αλλά με συγκράτηση των δαπανών και την ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων. Στην ομιλία του ο κύριος Ανδρίτσος τόνισε τα εξής:

   Κυρία Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο προϋπολογισμός που καταρτίζεται για πρώτη φορά με την οικονομική ενοποίηση και διαχειριστική αυτοτέλεια των 7 πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων έχει βασικούς στόχους:
·       Συγκράτηση των Δαπανών
·       Ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων  που προκύπτει  από τον Ν 3852/2010 που καθορίζει το ποσοστό κατανομής των πόρων που αφορούν τις περιφερειακές ενότητες σε ποσοστό 80-20%.

Για να γίνω πιο κατανοητός το ποσοστό 80% είναι αυτό που θα διατίθεντο εάν η κατανομή στις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) γινόταν με βάση την κατανομή των επιχορηγήσεων για επενδύσεις που αποδόθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2010. Το υπόλοιπο 20% μπορεί να διατεθεί σε έργα που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας ή των περιφερειακών ενοτήτων. Ο προϋπολογισμός βασιζόμενος στην παραπάνω αναλογία δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης που απώτερο σκοπό έχουν τη μείωση των ελλειμμάτων και την ισομερή βελτίωση και ανάπτυξη της περιφέρειας.

Κυρίες και κύριοι εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα με βάση την εγκύκλιο 2/37526/27.5.2009 έχει μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 10% τουλάχιστον.

Ακόμη ένα σημείο το οποίο χρίζει προσοχής, στο νέο προϋπολογισμό εγγράφονται νομοθετημένα έσοδα και το ύψος τους προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία απόδοσης και όχι με πλασματικά έσοδα που ουσιαστικά δημιουργούν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Εν κατακλείδι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ζητούμε όλοι σας να στηρίξετε τον προϋπολογισμό μιας και το εγχείρημα ενοποίησης των 7 πρώην Ν. Αυτοδιοικήσεων σε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι δύσκολο αλλά και απαραίτητο.

Ο προϋπολογισμός σίγουρα χαίρει σημεία βελτίωσης αλλά να θυμόμαστε όλοι μας ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός και ίσως ο δυσκολότερος με βάση τη δεινή οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα μας. Λάβετε υπ όψιν ότι καμιά Περιφερειακή Ενότητα δεν αδικείται ως προς το σκέλος των εσόδων-επιχορηγήσεων του κράτους.

Εμείς φροντίσαμε με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός των εσόδων από όποια πηγή και αν προέρχονται, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε Περιφερειακής Ενότητας αποσκοπώντας στην μακροχρόνια βιωσιμότητα της Περιφέρειας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να στηρίξουμε τον πρώτο προϋπολογισμό της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί ανταποκρίνεται σε  πραγματικές ανάγκες είναι ρεαλιστικός και δεν είναι ελλειμματικός.

                                               
Ιωάννης Ανδρίτσος
Περιφερειακός Σύμβουλος
 Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: