Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ;

Την Δευτέρα 30 Αυγούστου είχε εργασίες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας, με δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις. Στην πρώτη μοναδικό θέμα ήταν η έγκριση του ισολογισμού του Δήμου για το έτος 2009. Από την συνεδρίαση αυτή και με ερωτήσεις της αντιπολίτευσης διαπιστώθηκαν μερικές τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος κυρίως με την διαχείριση των παγίων, του ταμείου και των ασφαλιστικών εισφορών. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εξήγησε ότι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν στα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για καθαρά λογιστικά ζητήματα.
Στη δεύτερη συνεδρίαση, από τα θέματα ημερήσιας διάταξης ξεχώρισαν δύο. Καταρχήν, ο Δήμος Έδεσσας προκειμένου να απορροφήσει κονδύλια από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχει ετοιμάσει πρόταση για ανακαίνιση του κτιρίου του Συλλόγου ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ (κινηματογράφος κλπ), για την οποία όμως απαιτείται η παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο για 20 χρόνια. Για το θέμα αυτό ο Δημοτικός Σύμβουλος, Πέτρος Πριβατιτσάνης είχε καταθέσει πρόταση να κατασκευαστεί μία νέα αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι σύλλογοι του Δήμου.
Με την πρόταση που θέλει να κάνει ως προσωπική επιλογή ο Δήμαρχος Έδεσσας δημιουργείται προνομιακή μεταχείριση υπέρ ενός μόνο συλλόγου, ο οποίος θα ανακινήσει τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του με χρήματα του Δήμου και στη συνέχεια θα συνεχίσει να τις εκμεταλλεύεται οικονομικά έναντι αμοιβής. «Αυτό είναι άδικο για τους υπόλοιπους συλλόγους της πόλης, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν 100 – 150 ευρώ για την χρήση της αίθουσας, σε μια πόλη που δεν διαθέτει μια αξιόλογη δημόσια αίθουσα εκδηλώσεων (με εξαίρεση ίσως αυτή της Νομαρχίας)» σημείωσε ο κ. Πριβατιτσάνης. Τελικά, η πρόταση του Δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Πριβατιτσάνη να ψηφίζει κατά, με το σκεπτικό ότι δεν διασφαλίζεται η δωρεάν χρήση του κτιρίου για όλους τους συλλόγους.
Το άλλο ζήτημα που δημιουργήθηκε ήταν κατά την συζήτηση για την έγκριση του Ισολογισμού και του Προϋπολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Έδεσσας. Πέρα από τις αριθμητικές λεπτομέρειες των οικονομικών, τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Πριβατιτσάνη το θέμα της κατάθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Έκθεσης Ελέγχου των αρμόδιων Ελεγκτών, καθώς και της Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης. Τα στοιχεία αυτά είναι υποχρεωτικό (βάσει Δημοτικού Κώδικα) να κατατίθενται εγκαίρως στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου οι Σύμβουλοι να λάβουν γνώση για τις λεπτομέρειες της διαχείρισης ώστε να αποφασίσουν εάν εγκρίνουν ή όχι τα πεπραγμένα. Και τα δύο δεν είχαν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος, ενώ ο Δήμαρχος είπε ότι είναι διαθέσιμα στο γραφείο του.
Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν σε εγκρίσεις ή παραλαβές έργων και επιχορηγήσεων και μερικά άλλα θέματα ρουτίνας, και ψηφίστηκαν ομόφωνα.
Εντωμεταξύ, την Τρίτη, 31 Αυγούστου, ο κ. Πριβατιτσάνης πήγε στο Δημαρχείο και ζήτησε τα στοιχεία, παρέλαβε όμως μόνο την Έκθεση Ελέγχου των Ελεγκτών, ενώ η Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπήρχε. Το γεγονός αυτό δείχνει σοβαρή παρατυπία στην οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Επιχείρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: