Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

1η Σεπτέμβρη ξανακόβουμε το τσιγάρο

Μειωμένα πρόστιμα στα καταστήματα - Υψηλά στους παραβάτες-καπνιστές. Υπουργός Υγείας: Ολική απαγόρευση χωρίς «παραθυράκια».Μόλις τρεις μέρες μας χωρίζουν από την – νέα, ολική αυτή τη φορά – απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Από την Τετάρτη απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους της χώρας μας κι αυτή τη φορά η απαγόρευση θα είναι «ολική», καθώς ο νόμος δεν προβλέπει ούτε καπνιστήρια για τους… φανατικούς του καπνού.
Αισιόδοξη για την αποτελεσματική εφαρμογήτης απαγόρευσης του καπνίσματος εμφανίστηκε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το πρωί της Παρασκευής. «Θα πάει καλύτερα», είπε η υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας ότι η απαγόρευση θα είναι ολική καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον καθόλου εξαιρέσεις και «παραθυράκια». Σχετικά με την προηγούμενη ρύθμιση, που έδινε στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα κάνουν τα καταστήματά τους χώρους καπνιζόντων ή μη, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως αυτό δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η υπουργός υποστήριξε, ακόμη, πως αυτή τη φορά έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων στους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα αναλάβουν την εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα, ανέφερε μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας, την Δημοτική Αστυνομία, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και το Λιμενικό Σώμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του νόμου, αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.
Η υπουργός υποστήριξε πως το θέμα του καπνίσματος είναι πρωτίστως θέμα υγείας, αλλά είναι και θέμα προτύπου και για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα στον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: