Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «ποταμό», χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς λογική και συνάφεια στα θέματα τα οποία διαπραγματεύεται, αφού όπως τόνισε, ακυρώνει κάθε προσπάθεια προοπτικής και ανάπτυξης, από τη στιγμή που ούτε ο επιχειρηματίας, ούτε ο εργαζόμενος, ούτε ο αυτοαπασχολούμενος γνωρίζει τι μπορεί να ξημερώσει η επόμενη μέρα, όταν αλλάζουν όλα διαρκώς, δηλαδή το φορολογικό πλαίσιο, οι κανόνες της οικονομικής δραστηριότητας, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα ακόμη και των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των πολύτεκνων οικογενειών.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής αφού επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισαν οι πολίτες    του Ν. Πέλλας από το χαρακτηρισμό του ως προβληματικού και παραμεθόριου το 2007 έπειτα από το διαρκή και αδιάκοπο αγώνα του ( υπολογίζεται πως μόνο με το επίδομα  παραμεθορίου διοχετεύονται στην αγορά του Νομού πάνω από 15.000.000 ευρώ ετησίως ), εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση με την κατάργηση του  χαρακτηρισμού του Νομού μας ως προβληματικού, και ενδεχομένως στο μέλλον και ως παραμεθόριου, ενώ αναφερόμενος   στην κατάργηση του 40% της επιδότησης των εργαζομένων για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας, είπε χαρακτηριστικά : «Αυτό σας πείραξε; Αυτό σας «μάρανε», κύριοι της Κυβέρνησης; Αυτό είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας; Και θα το λύσετε με αυτή τη διάταξη; Θέλετε να ερημώσετε εντελώς τις ήδη εγκαταλελειμμένες προβληματικές, παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας; Λέτε ότι εξέλιπαν οι λόγοι για την κατάργηση του χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως προβληματικής. Δηλαδή δεν εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους ένας υπάλληλος κρατείται όμηρος για δέκα χρόνια σ’ αυτή την προβληματική περιοχή; Γιατί δεν το αλλάζετε αυτό; Γιατί δεν το καταργείτε; Δηλαδή εξέλιπαν οι λόγοι για την Πέλλα που μόλις πριν από τέσσερα χρόνια χαρακτηρίστηκε «παραμεθόριος και προβληματικός Νομός»; Δεν είναι ο λόγος που η φθίνουσα πορεία του δικού μου Νομού είχε ως συνέπεια τη μείωση των βουλευτικών εδρών από πέντε σε τέσσερις; Δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια ο Νομός μου έχει ανοδική πορεία και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, δεν το έχουμε καταλάβει ούτε εγώ ούτε οι συντοπίτες μου; Πάλι καλά που το κατέγραψε η τελευταία απογραφή που λέει ότι έχουμε πάλι μείωση πληθυσμού ».
Ακολούθως ο Γιώργος Καρασμάνης αναφέρθηκε σ’ ένα άλλο σημαντικό θέμα που αποδεικνύει επίσης την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η Κυβέρνηση, αυτό της συγχώνευσης Οργανισμών και ειδικότερα Οργανισμών εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι λυπηρό, τόνισε ο Βουλευτής, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει επίγνωση των σύγχρονων συνθηκών και συνεπώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών για την αγροτοκτηνοτροφική μας οικονομία. Άγνοια, προχειρότητα, ερασιτεχνισμό και απουσία στόχευσης στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας καταδεικνύει η εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργικό Συμβούλιο για κατάργηση και συγχώνευση σ’ έναν οργανισμό των τεσσάρων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Οργανισμών, δηλαδή του ΕΘΙΑΓΕ, του ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ», του ΟΠΕΓΕΠ και του ΕΛΟΓΑΚ. Είναι μια κίνηση που μόνο υπό το πρίσμα του άγχους που διακατέχει την Κυβέρνηση να εμφανίσει έργο έναντι των δανειστών της χώρας, μπορεί κανείς να τη δει, καθώς πρόκειται περί τεσσάρων οργανισμών με εντελώς ξεχωριστά αντικείμενα, όπως έρευνα, εκπαίδευση, πιστοποίηση, γάλα, κρέας, διαφορετικούς προορισμούς και στοχεύσεις και άλλους διακριτικούς ρόλους, ο  καθένας στην υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Χωρίς να ερωτηθεί κανένας ενδιαφερόμενος, συνέχισε ο Γιώργος Καρασμάνης,  διοικήσεις, εργαζόμενοι στους οργανισμούς, αγροτικοί φορείς, πανεπιστημιακή κοινότητα και άλλοι, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προχωρούν στη δημιουργία ενός οργανωτικού εκτρώματος -αλλοιώνοντας τον ερευνητικό χαρακτήρα του ΕΘΙΑΓΕ, τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του ΟΓΕΕΚΑ- «ΔΗΜΗΤΡΑ», την πιστοποίηση της ποιότητας από των αγροτικών προϊόντων από τον ΟΠΕΓΕΠ και ενσωματώνει μαζί τους ένα καθαρά αυτοδύναμο, αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμό τον ΕΛΟΓΑΚ, που λειτουργεί μόνο από τις εισφορές κτηνοτρόφων και διακινητών γάλακτος και κρέατος, που στοχεύει στον έλεγχο και τη διασφάλιση των εγχώριων ζωικών προϊόντων από φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων. Ο ΕΛΟΓΑΚ όμως, τόνισε ο Βουλευτής, δεν επιβαρύνει με κανένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τον ενσωματώνετε σε αυτόν τον οργανισμό έκτρωμα. Και αυτό χωρίς να διασφαλίζεται ο ρόλος και ο προσανατολισμός των υπό συγχώνευση οργανισμών σε ένα νέο νομικό πρόσωπο και δίχως να προσδιορίζονται επακριβώς τα όποια οφέλη που θα προκύψουν από την κίνηση αυτή για τον Έλληνα αγρότη και όλους όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής.
Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Καρασμάνης έκανε ειδική αναφορά στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας με έδρα τα Γιαννιτσά, το οποίο υποβαθμίζεται και ενδεχομένως να κλείσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα και τη συμβολή του ΕΘΙΑΓΕ στην εφαρμοσμένη έρευνα για την ελληνική γεωργία είχε προχωρήσει στη σύνταξη νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του, το οποίο μεταξύ των άλλων προέβλεπε την ίδρυση σε όλη τη χώρα ενός Κέντρου Ζωικής Παραγωγής με έδρα τα Γιαννιτσά. Και ο λόγος, είναι ότι στα Γιαννιτσά  λειτουργεί το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας με επιτυχή παρουσία εδώ και πολλές δεκαετίες. Και μάλιστα κάθε χρόνο συνεισφέρει στο κεντρικό ταμείο του κεντρικού οργανισμού, πάνω από 700.000 ευρώ. Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη νομοθετική  αυτή πρωτοβουλία προτιμά με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό να τσουβαλιάσει τους τέσσερεις οργανισμούς σε ένα ακαθόριστο οργανωτικό και λειτουργικό σχήμα, αγνοώντας στις ανάγκες που οδήγησαν τη δημιουργία τους. Και προσφέροντας με τον τρόπο αυτό τις χειρότερες υπηρεσίες στο νέο Έλληνα αγρότη, αφού δεν αντιλαμβάνεται ότι άλλο πράγμα είναι ο περιορισμός ενός σπάταλου, δημόσιου τομέα και άλλο πράγμα η κατεδάφιση υπηρεσιών και οργανισμών που συμβάλουν στην ανάπτυξη.
Κλείνοντας ο Γιώργος Καρασμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά : «Τα πραγματικά καθημερινά αλλά και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, δεν λύνονται με συγχωνεύσεις. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα μακριά από την περιφέρεια, μακριά από τον αγρότη και από τον κτηνοτρόφο. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κάποιος τι δουλειά έχει η φυτική και μάλιστα η κτηνοτροφική έρευνα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός, η δομή και η λειτουργία της αγροτικής έρευνας είναι ένα πολύ σοβαρό και σημαντικό γεγονός, το οποίο θα έπρεπε, τουλάχιστον για τα επόμενα δεκαπέντε- είκοσι χρόνια,  να βοηθήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής και τη διαφύλαξη της ελληνικής κτηνοτροφίας από τον αφανισμό. Το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο, τσουνάμι όπως χαρακτηρίζεται, έρχεται σήμερα να ακυρώσει στην πράξη ότι σωστό έχει γίνει ως τώρα σε αυτόν  τον τομέα. Είναι αυτονόητο, το είπε άλλωστε και ο εισηγητής μας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει θετική ψήφο σε αυτό το πολυνομοσχέδιο ».

ΔΕΥΤΕΡΑ  08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: