Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας

Προς:  Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Ανδρέα Λομβέρδο

Κοιν.:  Βουλευτές Ν. Πέλλας
Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας
Διοικητή 3ης ΥΠΕ
ΜΜΕ Ν. Πέλλας


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Έκπληκτος, πληροφορήθηκα την απόφαση σας για την ακόμη περαιτέρω μείωση του αριθμού των κλινών στο Νοσοκομείο της Έδεσσας και την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των κλινών στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών.
Αυτός ο εμπαιγμός, ξεπέρασε πλέον κάθε όριο, καθιστώντας το θέμα της υγείας, σε επίπεδο Νομού, από βαθειά κοινωνικό σε άκρως πολιτικά εκμεταλλεύσιμο.
Είναι να απορεί κανείς, με όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες.
Στην αρχή ήταν η πρόταση για την έδρα της διοίκησης στην Έδεσσα.
Στη συνέχεια μας μίλησαν για ισοδυναμία και στο τέλος αντέστρεψαν τα πάντα, χωρίς καν να αιτιολογήσουν το «γιατί».
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κρατήσαμε μία θετική στάση στο θέμα, πιστεύοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα μείνει σταθερή στις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής, για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στο χώρο της υγείας.
Τώρα μετά από όλα αυτά, ειλικρινά αναρωτιέμαι που είναι όλοι αυτοί που φώναζαν, που διαμαρτύρονταν, που ήθελαν να βάλουν μία άλλη διάσταση στο μέλλον της υγείας του τόπου μας. Προφανώς νοιώθουν ικανοποιημένοι γιατί πήγαν όλα καλά.
Κανείς όμως, δεν μιλά για την ουσία του πράγματος, για τα πολλαπλά προβλήματα που υπήρχαν και θα υπάρχουν, για τις προτάσεις που πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο της υγείας.
Προερχόμενος από αυτόν τον χώρο, ξέρω πολύ καλά την καθημερινότητα μέσα στο Νοσοκομείο, όπως ξέρω πολύ καλά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζόμενων, που πολλές φορές υπερβαίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό για να τα καταφέρουν και όμως, όλα αυτά, κάποιοι φρόντισαν να μην τα σεβαστούν.
Στην Ελλάδα του 2011, αν είναι να φωνάζεις και να περιφέρεσαι στα γραφεία και αν είναι να λαμβάνεις αποφάσεις για να αποφύγεις το πολιτικό κόστος, τότε ειλικρινά τονίζω ότι εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτούς τους ρυθμούς, που παραπέμπουν σε παλιές μεθόδους.
Τα προβλήματα λύνονται μέσα στην κοινωνία με διάλογο και όχι μέσα στα γραφεία με μεθόδους άλλων εποχών.
Τώρα λοιπόν που φτάσαμε στο «και πέντε», εμείς ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι αυξομειώσεις των κλινών δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν προβλήματα.
Το θέμα της υγείας δεν είναι πρόβλημα κοστολόγησης, ούτε μείωσης δαπανών, αλλά μιας συνολικής πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς και θα δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στην δουλειά τους.
Δυστυχώς, το όλο εγχείρημα, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο απέδειξε για μία ακόμη φορά την περίεργη, πολλές φορές, σχέση κράτους και πολιτικών.
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Νοσοκομείο της Έδεσσας προσφέρει και έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στον χώρο της υγείας.
Τέλος, θεωρούμε ότι η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να αναλύεται συνολικά και όχι προσωπικά. Για το λόγο αυτό κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.



Ο Δήμαρχος Έδεσσας



Δημήτριος Γιάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: