Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε ένα είδος βεντέτας, ένα άνευ πρακτικής αξίας μπρα-ντε-φερ προκειμένου να αποδειχθεί ποιος είναι ο επικυρίαρχος, καθώς ακόμη και αν οι υπογραφές δοθούν, αυτές δεν έχουν το παραμικρό αντίκρισμα.
Σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις οποίες επικαλούνται οι δανειστές μας, όπου όμως δεν αποκλείστηκε η διενέργεια πρόωρων εκλογών και επομένως οι δεσμεύσεις δόθηκαν σε καθαρά προεκλογική περίοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται - ας όψονται οι εγχώριοι συκοφάντες της - ως... ειδική περίπτωση.
Επιπλέον, τέτοιες υπογραφές δεν έχουν καμιά αξία, αφού θα προέρχονται από πρόσωπα και δεν θα είναι προϊόν συλλογικών αποφάσεων κομματικών οργάνων.
Αν, για παράδειγμα – και με δεδομένο ότι η διαδικασία έχει αρχίσει – για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ υπογράψει ο κ. Παπανδρέου, πώς είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα είναι εξασφαλισμένοι στην περίπτωση που θα αποχωρήσει ο κ. Παπανδρέου; Εκτός και αν και σ' αυτήν την περίπτωση έχουν εξασφαλίσει τον επόμενο αρχηγό...
Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε επανέλαβε, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι προκειμένου να εκταμιευτεί η έκτη δόση πρέπει να υπάρχει η γραπτή συναίνεση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και το γεγονός ότι η άρνηση του κ. Σαμαρά ερμηνεύθηκε από την Deutsche Welle, ως ένας λόγος παραπάνω να… ζητηθεί η υπογραφή του, αποδεικνύουν όχι μόνο ότι η ελληνική αξιοπιστία έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, αλλά και ότι χρησιμοποιείται το θέμα των υπογραφών για να «θεσμοθετηθεί» η υποδούλωση του ελληνικού πολιτικού προσωπικού.
Και ο μεν κ. Παπανδρέου, που συναντήθηκε για πρώτη φορά με την τρόικα, δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα – προφανώς αντιλαμβανόμενος και ας μην το ομολογεί, το τρομερό σφάλμα του να ανακοινώσει την διενέργεια δημοψηφίσματος – ο κ. Σαμαράς, όμως, που επίσης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών, εμφανίστηκε να εμμένει στην άποψή του περί μη παροχής της υπογραφής του.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πέντε ενέργειες που είναι αρκετές για να θεωρηθεί δεδομένη η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, στην δημόσια τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (και επομένως στους ηγέτες των σημαντικότερων χωρών της ΕΕ, όπως η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί) όπου επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του, στη δέσμευσή του κατά την σύσκεψη με τον κ. Παπαδήμο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο γεγονός ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και στην κατ’ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012, τον οποίο η Ν.Δ. έχει πει πως δεν θα αμφισβητήσει.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι και οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν λάβει οδηγίες να επιμείνουν στην παράλογη απαίτηση, ενώ το θέμα θα συζητήσει σήμερα και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και στο Λουξεμβούργο αύριο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος σημειωτέον δεν φαίνεται να κρίνει απαραίτητη την υπογραφή και αρκείται στις δημόσιες δεσμεύσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επίσης με τοποθέτησή του στη Βουλή, δήλωσε ότι δεν χρειάζονται οι υπογραφές και ζήτησε την παρέμβαση του κ. Παπαδήμου, χθες, μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, δήλωσε πως θα κάνει «αυτό που πρέπει για να πάρει η χώρα τα χρήματα της έκτης δόσης».
Το θέμα των έγγραφων διαβεβαιώσεων ετέθη και στον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης άφησε να εννοηθεί πως από τον ίδιο δεν απαιτείται υπογραφή, αλλά… κατάθεση άποψης!
Όπως είπε, «είναι σαφές ότι συνδέεται η καταβολή της 6ης δόσης από την επιστολή τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Σαμαρά και την κατάθεση της δικής μας άποψης».
Πρόσθεσε μάλιστα πως, όπως προφανώς κατάλαβε από την συζήτηση, «τα πράγματα είναι ανελαστικά» και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος έχει επιλέξει δικό του τρόπο δέσμευσης, με ανοιχτή επιστολή που θα απευθύνει προς τον ελληνικό λαό (!) και θα δημοσιευθεί στο δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος.
Σύμφωνα με κύκλους του προέδρου του ΛΑΟΣ, αυτή η επιστολή θα κοινοποιηθεί στους εταίρους στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, υπό την μορφή κοινοποίησης των θέσεων του κόμματος.
Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν στο στόχαστρο τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τους έχει φέρει αντιμέτωπους με αυτό που δεν θέλουν να παραδεχθούν – ότι δηλαδή ο σχεδιασμός τους για την Ελλάδα ήταν λανθασμένος από την αρχή ως το τέλος και επομένως η αποτυχία είναι κυρίως δική τους, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε πειθήνιο όργανό τους – είναι βέβαιο ότι και για λόγους γοήτρου θέλουν με κάθε τρόπο να αποδείξουν ποιος είναι το αφεντικό.
Αυτή την έννοια έχει η παράλογη, ταπεινωτική και άνευ πραγματικής αξίας απαίτηση που προβάλλουν.
Και ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που δεν εφάρμοσε καμία από τις συμφωνίες που έγιναν προκειμένου να δοθούν τα χρήματα του δανείου, οι δανειστές έχουν επιλέξει την οδό μιας αψυχολόγητης βεντέτας με το κόμμα που από την αρχή τους υπέδειξε τα λάθη και τις ιδεοληψίες τους.
Το γινάτι βγάζει μάτι. Και αν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει και πάλι να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο, δηλώνοντας ότι, εκεί που έφθασαν τα πράγματα με ευθύνη του κ. Παπανδρέου και των συν αυτώ, υποχρεώνεται να υπογράψει ως εγγυητής για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, που αποδείχθηκε αναξιόπιστος.
Να μπει δηλαδή η Ν.Δ., δια του κ. Σαμαρά ως ένα είδος φερέγγυου τριτεγγυητή για λογαριασμό της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου