Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

“ΌΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ”

Το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών παρουσιάζει την παράσταση ΄΄ Όνειρα και Πράσινα Άλογα΄΄ το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ώρα 9μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Πέλλας. Πρόκειται για δυο μονόπρακτα το ΄΄ Αλογίσιο Όνομα΄΄ του Τσέχωφ και το΄΄ Όνειρο για δύο΄΄ του Foissy.
λίγα λόγια από την Αντιγόνη Πανταζή- υπεύθυνη σκηνοθεσίας:
΄΄Δύο μονόπρακτα που παραπαίουν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας σ' ένα παιχνίδι των αισθήσεων και των παραισθήσεων. Δυο κόσμοι τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο αλληλένδετοι.
Ο Πονόδοντος του Μαξίμ Πετρόβιτς στο “Αλογίσιο όνομα”, φέρνει τους πάντες εκτός εαυτού και κατ' επέκταση εκτός πραγματικότητας. Και οι τέσσερις ήρωες ονειρεύονται μια λύση. Ένα όνομα που θα δώσει τέλος στον πονόδοντο  του Μαξίμ και στο παραλογισμό μιας πραγματικότητας που κινείται σε ρυθμούς γκροτέσκο.
Το “Όνειρο για δύο” ακολουθεί την αντίθετη ακριβώς πορεία. Ξεκινάει από τα όνειρα των δύο ηρώων που μπλέκονται με την σύγχρονη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έρχεται να ακυρώσει τα όνειρα Εκείνου και Εκείνης. Θα τα καταφέρει άραγε;
Ο ανθρώπινος πόνος, η απελπισία, η μοναξιά, η ανακούφιση, οι συζυγικές σχέσεις, οι απιστίες, οι παρεξηγήσεις, τα πάθη, τα όνειρα, η ζωή...οδηγούν τους ήρωες μας στο σημείο που δεν υπάρχουν άλλα λόγια...μόνο ΠΡΑΞΗ...ΘΕΑΤΡΟ!΄΄
τιμή εισητηρίου 5 ευρώ

ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ Α'
“ΆΛΟΓΙΣΙΟ ΟΝΟΜΑ”, του Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ.

 παίζουν:
Εκείνη: Πετρίνα Βάσσου
Εκείνος: Βασίλης Δεμιρτζόγλου

ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ Β'

“ΌΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΔΥΟ”, του Guy de Foissy.

 παίζουν:
Κυρία: Ελευθερία Λαγκαδιανού
Οικονόμος: Μαρία Βάσσου
Υπηρέτρια: Γιώτα Γρηγορίου
Μαξίμ Πετρόβιτς: Βασίλης Δεμιρτζόγλου
συντελεστές: 
Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Πανταζή
Σκηνικά – Κοστούμια: Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών
Φωτισμοί: Πέτρος Δοιτσίνης
Μουσική: Δανιήλ Δανιηλίδης
Επιμέλεια κειμένων: Νικολέττα Καραντώνη
Κατασκευή Graffiti: Κωνσταντίνος Γιλτίζης-Μαρία Σιντελασζίλι
   
 Άντον Τσέχωφ   
           
Ο Άντον Τσέχωφ γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1860 στην φτωχή πόλη Ταγκανρόγκ, ένα λιμάνι στη νότια Ρωσία. Το 1884 αποκτά το πτυχίο του και αρχίζει να εργάζεται ως γιατρός. Παράλληλα εκδίδει την πρώτη συλλογή διηγημάτων του «Παραμύθια της Μελπομένης». Καθώς συνεχίζει να κυκλοφορεί συλλογές, χαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος καλλιτέχνης της νέας γενιάς. Το 1886 κι ενώ γράφει την πρώτη μορφή του «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», μαθαίνει ότι πάσχει από φυματίωση. Ενώ συνεχίζει την πλούσια θεατρική παραγωγή του, εγκαθίσταται το 1892 στο Μελίχοβο της Ουκρανίας, όπου ως γιατρός εξυπηρετεί 26 χωριά και 7 εργοστάσια Το ανανταπόδοτο στον έρωτα, τα ερωτικά τρίγωνα και οι συγκρούσεις είναι μοτίβα πάντα παρόντα στα έργα του, καθώς και ο ρόλος της φύσης, που αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον του Τσέχωφ για την οικολογία και την αγάπη του για τη φυσικό περιβάλλον. Αλλά και οι θυελλώδης έρωτές του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και καυστικών σχολίων, διαμέσου των ηρώων του. Η ειρωνική αποδοχή της ζωής και το στοιχείο του αυτοσαρκασμού είναι παράγοντες του κωμικού και ταυτόχρονα του πικρού στοιχείου που διαπνέει τα έργα του.
Ο Τσέχωφ, έχει να επιδείξει και πολύ μεγάλη λογοτεχνική δραστηριότητα, εκτός από τη δραματουργική. Στην πατρίδα του θεωρείται ότι ανήκει στους σπουδαιότερους συγγραφείς της Ρωσίας. Και στο θέατρο, θεωρείται από τους σημαντικότερους δραματουργούς, που πρόσφερε αξεπέραστα διαμάντια στην παγκόσμια δραματουργία.
Το 1899 εκλέγεται μέλος της Ρωσσικής Ακαδημίας. Το 1904 πεθαίνει στην πόλη Μπαντερβάιλερ στη Γερμανία, όπου έχει πάει για ανάπαυση, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Το κωμικό, όμως, δεν τελειώνει με τον θάνατό του. Η σορός του μεταφέρεται στη Ρωσία σ' ένα βαγόνι με στρείδια κι από λάθος οι παριστάμενοι ακολουθούν έναν άλλο νεκρό στρατιωτικό με τη συνοδεία μπάντας. Πάνω από τον τάφο του, στο κοιμητήρι Νοβοντέβιτσι υπάρχει μια κερασιά.
To “Αλογίσιο όνομα”, ανηκεί σε μία σειρά διηγημάτων του Τσέχωφ, διασκευασμένα από τον Γκαμπριέλ Αρού με τον τίτλο “ Ο Άνθρωπος αυτό το Παράξενο Ζώο”.

Guy Foissy

Ο Guy Foissy είναι ένας Γάλλος θεατρικός συγγραφέας γεννήθηκε 12 Ιουνίου του 1932 στο Ντακάρ (Σενεγάλη) και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη γαλλική Δυτική Αφρική (γαλλικό Σουδάν, Dahomey ...). Όταν έφτασε στο Παρίσι το 1946, ήταν δεκατεσσάρων ετών,όπου έγραψε και το πρώτο του θεατρικό έργο με τον τίτλο, “Όλοι ζούμε στο Σαραντόν”. Το 1964 έγραψε το έργο “Η αρθρίτιδα”. Εκείνη την περίοδο ένας ιαπωνικός εκδοτικός οίκος δημοσιεύει το έργο “Κοιτώντας κάτω από τα τείχη” σε μια ανθολογία του σύγχρονου παγκόσμιου θεάτρου. Αυτή η κίνηση ήταν και η απαρχή της καριέρας του Foissy στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό. To 1971 τα έργα του παίζονται στην Comédie-Française στα γαλλικά. O Foissy λαμβάνει πολυάριθμα βραβεία για την προσφορά του στην σύγχρονη δραματουργία (το βραβείο Courteline το 1978, το βραβείο του μαύρου χιούμορ το 1979 ...κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: