Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ


Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί αλλά και τα χειρότερα που έρχονται (αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2020 στην οποία θα υπάρξει μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων, σχεδιασμοί της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που μιλάνε για κατάργηση όλων των επιδοτήσεων το 2020, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 1η Σεπτέμβρη σε είδη πρώτης ανάγκης που θα αυξήσει δραματικά το κόστος ζωής των λαϊκών οικογενειών, …) προσπαθεί να θωρακίσει το σύστημα με το νέο νομοσχέδιο για την οργάνωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Στην διαδικασία διάλυσης των  υπαρχόντων Συνεταιρισμών και Ενώσεων - που θα προηγηθεί της εφαρμογής του νέου νόμου - αναμένονται εκποιήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων. Συνεπώς μικρομεσαίοι αγρότες και  συνεταιριστικοί υπάλληλοι  επιβάλλεται να συντονίσουμε τη δράση και τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο της ανεργίας και καταστροφής.
Επίσης θα βάλουν «χέρι» στα περιουσιακά στοιχεία όσων Συνεταιρισμών κριθούν από την αρχή ή και αργότερα ανενεργοί, αφού τίθενται σε καθεστώς  αναγκαστικής εκκαθάρισης και η ακίνητη περιουσία παραχωρείται σε άλλο Συνεταιρισμό. Από τους 6.300 περίπου Συνεταιρισμούς , που υπάρχουν σήμερα , υπολογίζεται ότι θα μείνουν ενεργοί 200-300.
Ο εκφυλισμός και  απαξίωση της πλειοψηφίας των Συνεταιρισμών, οι «Συνεταιρισμοί- σφραγίδες», η κακοδιοίκηση και υπερχρέωση κ.ά , που  επικαλείται η Κυβέρνηση, έχει αιτίες. Βαριές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια και η πολιτική της ΚΑΠ της Ε.Ε.                
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πλήρες υποταγμένο αγροτικό κίνημα μεγαλοαγροτών κυρίως, με συμβιβασμένες ξεπουλημένες ηγεσίες , όπως είναι και σήμερα οι ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ , που θα κατευνάζουν τις αγροτικές διαμαρτυρίες και θα υποτάξουν τις αγωνιστικές φωνές.
Θέλει να έχει «προνομιακούς συνομιλητές» τις ηγεσίες αυτές και για αυτό αναφέρει πως μόνο με τις «εκλεγμένες και νόμιμες» ηγεσίες - που θα συμφωνήσουν με την νέα οργάνωση του αγροτικού κινήματος - θα «συνομιλεί».
Προσανατολίζεται σε συνδικαλισμό των αγροτών που θα συμφωνούν με την ουσία της ΚΑΠ και των πολιτικών που διαχρονικά έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην χώρα μας, θα κάνουν κάποιες διαχειριστικές προτάσεις χωρίς να αντιπαλεύουν την ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων και θα προσανατολίζονται στο μοντέλο «επιχειρηματικής γεωργίας και επιχειρηματιών αγροτών».
Προωθεί την πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος , ώστε να μην  υπάρχει ενιαία καθοδή-γηση των αγώνων , αλλά και να δημιουργούνται συγχύσεις στους αγρότες και περιχαρακώσεις ανάλογα σε ποια Ομοσπονδία ή Συνομοσπονδία θα ανήκει κανείς.
Επιχειρεί να βάλει φραγμούς στην αγωνιστική δράση των δυνάμεων που εκφράζονται από την ΠΑΣΥ και τις Ενωτικές Ομοσπονδίες που υπάρχουν, να τις κατηγορήσει για διάσπαση του αγροτικού κινήματος και για δράση έξω από τα όρια της «νομιμότητας» που θέτει το νομοσχέδιο που πάει να ψηφίσει.
Τέλος στόχος της είναι να υπάρχουν τέτοιοι Σύλλογοι σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου , που θα είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να λειτουργήσουν . Θάναι πολύ δύσκολο  να έχουν ουσιαστική επαφή με τους αγρότες και έτσι θα υπάρχουν όλα τα περιθώρια στις ομάδες μεγαλοαγροτών που θα εκλεγούν ή αγροτοσυνδικαλιστών πλήρως ελεγχόμενων στην λογική της ΚΑΠ , να δρουν κατ’ όνομα των αγροτών και των αγροτικών συλλόγων που θα δημιουργηθούν. Απώτερος στόχος ένα αποστεωμένο και ξεκομμένο από την βάση των αγροτών - κυρίως των φτωχών και μεσαίων - αγροτικό κίνημα και για αυτό και καταργεί τις Ομοσπονδίες σε επίπεδο Νομού και προωθεί Ομοσπονδίες σε επίπεδο Περιφέρειας.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει :
Διαχωρισμό των Αγροτικών Συλλόγων σε Φυτικής – Ζωικής – Αλιευτικής Παραγωγής προσπαθώντας να διασπάσει και να φέρει τον ένα αντιμέτωπο στον άλλο με συντεχνιακά αιτήματα , όταν είναι γνωστό ότι τα προβλήματα των αγροτο-κτηνοτρόφων-αλιέων είναι κοινά .
  Προωθεί την πολυδιάσπαση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος καθώς για την συγκρότηση Ομοσπονδίας σε επίπεδο Περιφέρειας αρκούν  7  Αγρ.Σύλλογοι ( από τους οποίους ένας τουλάχιστον θα πρέπει να είναι Φυτικής & ένας τουλάχιστον Ζωικής Παραγωγής ) . Και σε επίπεδο χώρας για τη συγκρότηση μιας Συνομοσπονδίας αρκούν μόνο  7  Ομοσπονδίες . Έτσι θα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια Ομοσπονδίες & Συνομοσπονδίες πλήρως ελεγχόμενες και εξαρτώμενες από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ . Αυτοί θάναι οι «αξιόπιστοι και προνομιακοί συνομιλητές» , που επιθυμεί η κυβέρνηση για το «αναίμακτο» πέρασμα της λαίλαπας της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 . 
Η ΠΑΣΥ καταδικάζει, καταγγέλλει και διεκδικεί απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα συρρικνώσει τους σημερινούς εκφυλισμένους και χρεοκοπημένους Συνεταιρισμούς, μετατρέποντας όσους  απομείνουν σε επιχειρήσεις-εταιρείες, όπου θα συμμετέχουν ως κεφαλαιούχοι  μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχει-ρηματίες.
Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτο-κτηνοτρόφους να ενισχύσουν μαζικά τους υπάρχοντες αγωνιστικούς Αγρ.Συλλόγους & τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα σε κάθε περιοχή , να δημιουργήσουν νέους Αγροτικούς Συλλόγους με μοναδικό κριτήριο την αγωνιστική υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς .
Έχουμε κάθε δικαίωμα στη διεκδίκηση άμεσων λύσεων για τη φτωχομεσαία αγροτιά .
Με βασικό κοινό αίτημα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας , μπορούμε να «βρεθούμε αγωνιστικά» με τους εργαζόμενους , τους μικροεπαγγελματίες , τα αγωνιστικά κινήματα των γυναικών & της νεολαίας . Με τη κοινή μας δράση να ανοίγουμε δρόμο για ριζική αλλαγή σε επίπεδο οικονομίας & εξουσίας , για ανατροπή της σκληρής , βάρβαρης πολιτικής της Ε.Ε. & των ελληνικών Κυβερνήσεων .
Η ΠΑΣΥ ποτέ δεν υποστήριξε αυτούς τους συνεταιρισμούς και πάντα αναδείκνυε την χειραγώγηση και τον εκφυλισμό τους. Σήμερα όμως είναι ώριμο και ανάγκη να υπάρξει  αγροτική ανάπτυξη σε όφελος του λαού και ενάντια στα μονοπώλια και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα αλλά και τις απαραίτητες πρώτες ύλες στην μεταποιητική βιομηχανία.

                                                                                      Γραμματεία Πέλλας της ΠΑΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: