Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Θέμα: η κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

Ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012 ,το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό Θεσσαλονίκης παραμένει χρόνιο και άλυτο παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων οι οποίες δίνονταν αφειδώς όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Έτσι –σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο της προηγούμενης χρονιάς- η διπλοβάρδια συνεχίζεται για το 29% των Νηπιαγωγείων ,για το 11% των Δημοτικών σχολείων ,για το 21% των Γυμνασίων και για το 16% των Λυκείων στο νομό Θεσσαλονίκης.
Είναι γνωστό ότι η οξύτητα του προβλήματος της σχολικής στέγης στο νομό και κυρίως στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης  επιχειρήθηκε να μειωθεί περισσότερο με τις συμπτύξεις μαθητικών τμημάτων και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων παρά με την ανέγερση νέων σχολικών διδακτηρίων που υπολείπονταν πάντα των σύγχρονων αναγκών.
Είναι γνωστό επίσης ότι και οικόπεδα υπάρχουν τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως ιδιοκτησίας ΟΣΚ αλλά και ότι προγραμματίζεται και στη Θεσσαλονίκη η ανέγερση σχολικών κτηρίων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ ,μια διαδικασία που εκτινάσσει το κόστος κατασκευής ενός 12θέσιου σχολείου στα 4 εκατομμύρια ευρώ ενώ με τον ΟΣΚ απαιτούνται 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Παρά το ότι η αρμοδιότητα της σχολικής στέγης μεταβιβάστηκε στους καλλικρατικούς δήμους (ήδη ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη επέβαλε δημοτικό χαράτσι για την αποπεράτωση σχολικών του μονάδων) υπάρχουν σχετικές συμβάσεις έργων σχολικής στέγης οι οποίες υπογράφτηκαν από την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το 2009 για τη σχολική στέγη δόθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 η χρηματοδότηση μειώθηκε τραγικά στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2011 η χρηματοδότηση είναι μηδενική. Ως αποτέλεσμα τα έργα για τη σχολική στέγη παραμένουν στάσιμα λόγω αυτής της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης.
Μια πολιτική που τα πλαίσια της υιοθέτησε και λειτούργησε τόσο η Διοίκηση της πρώην Ν.Α.Θ., όσο και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψήφισε η κυβέρνηση.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες οφείλουν να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

  1. Ποιες συμβάσεις έργων σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη παραμένουν ανολοκλήρωτες και ποιες σχολικές μονάδες αφορούν.
  2. Ποιες σχολικές μονάδες προγραμματίζονται να ανεγερθούν με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
  3. Πόσα και ποια οικόπεδα έχουν χαρακτηριστεί για σχολικά κτήρια.
  4. Τι μέτρα θα παρθούν για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της σχολικής στέγης στην περιοχή μας
  5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα η Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας για την λήψη της απαραίτητης κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τη σχολικής στέγης για το έτος 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: