Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Γιόρτασαν τα Κούλουμα σε Ελευθεροχώρι & Αχλαδοχώρι του Δήμου Πέλλας

Τελικά ο καιρός βοήθησε και η καθιερωμένη γιορτή στο ξεκίνημα της Σαρακοστής, τα γνωστά σε όλους «Κούλουμα», πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Καθαρά Δευτέρα στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, στο Αχλαδοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου, αλλά επίσης στο Δαμιανό και στο Μεσιανό του δήμου Πέλλας, όπως βέβαια και στον Άγιο Λουκά της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης (Εξωκκλήσι Οσίου Λουκά).
Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις στο Ελευθεροχώρι (και οι οποίες αποτελούν πια θεσμό), φέτος τις διοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Γιαννιτσών (ΔΕΠΑΓ) και ο Σύλλογος Οικοπεδούχων Οικισμού Ελευθεροχωρίου «Το Πάϊκο», στο χώρο των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων.
Από νωρίς το πρωί τα τραπέζια στήθηκαν στον στεγασμένο χώρο των κατασκηνώσεων, ενώ μέλη του Συλλόγου και εθελοντές ετοίμασαν την παραδοσιακή φασολάδα και τα Σαρακοστιανά τοποθετώντας τα σε ατομικές μερίδες που τις προσέφεραν στους επισκέπτες μαζί με την παραδοσιακή λαγάνα.
 Η παραδοσιακή μουσική δημιουργούσε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που χόρεψαν διατηρώντας το γιορταστικό έθιμο. Λίγο πιο εκεί μικροί αλλά και μεγάλοι σήκωσαν ψηλά στον ουρανό τους πολύχρωμους χαρταετούς δίνοντας το στίγμα της ημέρας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, η νέα πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Ερασμία Λούσπα, η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές κ.κ. Ηλίας Θεοδωρίδης και Βασίλης Γιουματζίδης, ο πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Νίκος Παπανικολάου, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Ζωγράφου, η πρώην βουλευτής κ. Παρθένα Φουμντουκίδου καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθεροχωριτών κ. Χαράλαμπος Ηλιάδης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΓ κ. Μηνάς Κουλούδης, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Απ. Ασλανίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.  
Στο Αχλαδοχώρι
Στο Αχλαδοχώρι, όπως και κάθε χρόνο, η εκδήλωση για την Καθαρά Δευτέρα, που ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί, στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδοχωρίου, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου. Να σημειωθεί ότι την γιορτή διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο τοπικός Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Αχλαδοχωρίου. Παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, φασολάδα, τραγούδι και πέταγμα χαρταετού ήταν τα χαρακτηριστικά της εορτής που σηματοδότησε με εξαιρετική επιτυχία το ξεκίνημα της Σαρακοστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: