Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Οι Ροδακινοπαραγωγοί όμηροι στις ορέξεις των εμπόρων

Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας κατέδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, με την τοποθέτησή του σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ που συζητήθηκε στη Βουλή.
       Στους παραγωγούς οφείλονται πληρωμές χωρίς η κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πότε θα εξοφληθούν, όπως προέκυψε και από την τοποθέτηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κουτσούκου.
      Αναφερόμενος στις τιμές του προϊόντος, ο Σ. Σκοπελίτης τόνισε ότι :
      «Oι έμποροβιομήχανοι έχουν "ξεσαλώσει" κυριολεκτικά. Μπαίνουν και βγαίνουν στην αγορά όποτε τους κάνει κέφι, όποτε τους συμφέρει δηλαδή, αγοράζουν σε όποιες τιμές θέλουν τα προϊόντα από τους αγρότες, πληρώνουν την παραγωγή όποτε τους κάνει κέφι και πουλάνε στον καταναλωτή κατά τα γούστα τους, τα κερδοφόρα γούστα τους. Και όλα, βέβαια, αυτά τα κάνουν, γιατί εσείς τους δώσατε το δικαίωμα. Και όταν λέω "εσείς", εννοώ οι κυβερνήσεις σας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν κυριολεκτικά θεοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και έχουν αναγάγει τον κάθε άρπαγα του ιδρώτα του αγρότη σε σωτήρα της οικονομίας μας».
      Σήμερα - επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ - η κυβέρνηση «αρκείται στο να σφυρίζει αδιάφορα ή να δίνει υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν και ορίζει, μάλιστα, ημερομηνίες που δε φροντίζει να κρατιούνται. Εμπαίζονται, με λίγα λόγια, οι ροδακινοπαραγωγοί».
        Ο Στ. Σκοπελίτης απαίτησε : «Nα παρθούν μέτρα, ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί και, μάλιστα, να πληρωθούν αυτοί σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και όχι με βάση τις επιταγές των βιομηχάνων . Και υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο, αφού οι βιομήχανοι του κλάδου πούλησαν φέτος τη κομπόστα του ροδάκινου στα 16 ευρώ το χαρτοκιβώτιο, σε σχέση με τα 9,5 ευρώ που το πούλησαν το 2009».
       Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Κουτσούκος κάθε άλλο παρά έδωσε σαφείς απαντήσεις για τις αποζημιώσεις λόγω χαλαζόπτωσης που οφείλονται στους παραγωγούς λέγοντας ότι «υπάρχει ένα 30% απλήρωτο. Το λένε οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Αγροτική Τράπεζα και είναι περίπου 17 εκατομμύρια», προσθέτοντας πως «εάν ο κ. Σαχινίδης (σ.σ. υφυπουργός Οικονομικών) θα επιλέξει να αλλάξει την αρμόδια Επιτροπή ή να την ενεργοποιήσει, ώστε να βάλει την υπογραφή της για να πληρωθούν άμεσα, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να σας το απαντήσω». Επίσης υποστήριξε ότι «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το 2010 σας είπα νωρίτερα ότι έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται, η πρώτη δόση το Δεκέμβρη και μέχρι τον Απρίλη θα έχουνε εξοφληθεί οι παραγωγοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: