Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟΝ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όπως είναι γνωστό ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης είχε καταθέσει την υπ’ αριθ. 18286/22-06-2011ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το Πρόγραμμα προστασίας της κερασοπαραγωγής από τον ΕΛΓΑ. Με την ερώτησή του αυτή ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού επεσήμανε στον Υπουργό ότι από το 2008 η προηγούμενη Διοίκηση του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ είχε ξεκινήσει μελέτη προστασίας της παραγωγής με κάλυψη των κερασοδέντρων με πλαστικά φύλλα, από την περίοδο ανάπτυξης του καρπού μέχρι και την ωρίμανση και συγκομιδή του, ζητούσε να του γνωστοποιηθεί εάν συνεχίζονταν η συγκεκριμένης μελέτη, καθώς και τ’ αποτελέσματα αυτής, δεδομένου πως η κερασοπαραγωγή είναι μία από τις πλέον ευαίσθητες καλλιέργειες ιδιαίτερα σε περιοχές με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο Νομός μας. Στην ερώτηση αυτή του Γιώργου Καρασμάνη δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη απάντηση που μεταξύ άλλων αναφέρει: « … Με την υπ’ αριθ. 41/2008 υπογραφείσα σύμβαση ανάμεσα στον ΕΛΓΑ και στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας ( ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε ), ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων Ναούσης η υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο « Επίδραση της κάλυψης της καλλιέργειας κερασιάς με πλαστικά φύλλα για την προστασία των καρπών από το σχίσιμο και μελέτη των τυχόν παρενεργειών στην αύξηση, ανάπτυξη, απόδοση των δέντρων, ποιότητα των καρπών και στην ευπάθεια στους σημαντικότερους εχθρούς και ασθένειες ». Η υλοποίηση του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος γίνεται σε δύο ( 2 ) επιλεγμένα αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης έξι ( 6 ) στρεμμάτων που βρίσκονται στο Ν. Πέλλας και στο Ν. Ημαθίας, στα οποία το 2008 εγκαταστάθηκαν δύο συστήματα αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας ( υπ’ αριθ. 99/10-07-2008 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ ). Η πειραματική μελέτη ξεκίνησε την Άνοιξη του 2009 και είναι τριετούς διάρκειας. Τα κύρια σημεία του ερευνητικού προγράμματος είναι τα εξής:
·          Επίδραση στο μικροκλίμα του οπωρώνα και στην εδαφική υγρασία
·          Επίδραση της αύξησης και ανάπτυξης των δέντρων
·          Επίδραση στην παραγωγικότητα των δέντρων και στην ποιότητα των καρπών
·          Επίδραση στην εμφάνιση ασθενειών
·          Επίδραση στην εμφάνιση εντομολογικών προσβολών.
Επί του παρόντος, τα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος είναι ενθαρρυντικά, κυρίως σε ότι αφορά στην προστασία των καρπών από το σχίσιμο, όμως τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της καλλιεργητικής περιόδου του 2011».
Έπειτα από την απάντηση αυτή του Υπουργού, ο Γιώργος Καρασμάνης διαβεβαιώνει τους κερασοπαραγωγούς του Νομού μας, ότι θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του συγκεκριμένου προγράμματος ( στην έναρξη του οποίου συνέβαλε και ο ίδιος με την άριστη συνεργασία που είχε με την προηγούμενη διοίκηση του ΕΛΓΑ ), προκειμένου το αποτέλεσμα της μελέτης να εφαρμοστεί στην πράξη από τους κερασοπαραγωγούς, ώστε να δοθεί μια σημαντική λύση στα τεράστια προβλήματα των ζημιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: