Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.

 Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, σχετικά με τις τραγικές διαστάσεις, που παίρνει η υπογεννητικότητα της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρά την καταγεγραμμένη, πλέον, παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη των 7 δισ. κατοίκων, η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταίες επίσημες μετρήσεις, παίρνει τραγικές διαστάσεις. Τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς δημογραφικής κρίσης, την οποία περνά η χώρα μας, είναι απογοητευτικά, τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε από 10.934.097 το 2001 σε 10.787.690 κατοίκους σήμερα (μείωση 1,34%).
Η κάθετη και εντεινόμενη πτώση του ΑΕΠ (ρυθμός μεταβολής -2% για το 2009, -4,5% για το 2010, ενώ για το 2011 εκτιμάται τουλάχιστον στο -5%). Η πρωτοφανής έξαρση της ανεργίας (από 6,6% τον Μάιο του 2008 στο απίστευτο ποσοστό του 16% τον Ιούνιο του 2011, δηλ. περίπου 500.000 νέοι άνεργοι μέσα σε μια 3ετία!!!) και τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, που στραγγαλίζουν κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα, οδηγούν, την τελευταία 2ετία, σε ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό. Αυτή τη φορά, όμως, μιλάμε, κυρίως, για νέους επιστημονικής κατάρτισης, που αναζητούν μια θέση εργασίας στην αλλοδαπή, πράγμα που ενισχύει την εθνική και πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Η οικογενειακή-δημογραφική πολιτική, στη χώρα μας, οριοθετείται στο πλαίσιο ενός κοινωνικο-ασφαλιστικού πλέγματος, που αφορά τους εξής τομείς:
Α. Εργασιακή πολιτική (μειωμένο ωράριο εργασίας, γονική άδεια, άδεια μητρότητας, εξασφάλιση μητρότητας, απαγόρευση απολύσεων).
Β. Κοινωνικο-εκπαιδευτική πολιτική (βρεφονηπιακοί σταθμοί, απασχόληση παιδιών στο σχολείο).
Γ. Στεγαστική πολιτική  (στεγαστικά δάνεια).
Δ. Εισοδηματική πολιτική (φορολογικές απαλλαγές).
Ε. Ασφαλιστική πολιτική (επιδόματα μητρότητας, βοηθήματα τοκετού).
ΣΤ. Οικογενειακά επιδόματα τέκνων (προβλέπονται: ενίσχυση εισοδημάτων εργαζομένων,  Προνοιακά Επιδόματα: επιδόματα ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών, πολυτεκνικά επιδόματα, προνοιακό-δημογραφικό επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα-ισόβια σύνταξη, επιδόματα ΕΟΠ-ΠΙΚΠΑ).
Επισημαίνουμε, όμως, ότι –εξαιτίας κυρίως, της επαχθούς κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας, την οποία βιώνουμε- οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε πολιτικές, οι οποίες να διαπνέονται από κοινωνική δικαιοσύνη και αναλογική κλιμάκωση των φορολογικών βαρών για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ειδικά στις νέες οικογένειες, που έχουν πολλά ανήλικα, σπουδάζοντα, στρατεύσιμα ή άνεργα μέλη κάτω των 26 ετών. Αλλιώς είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση του κ Παπανδρέου, με τις πολιτικές επιλογές της, θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα σε δημογραφικό μαρασμό, με αποκλειστικά δική της ευθύνη.
Πώς είναι δυνατόν, όμως, να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα:
v      Αν δεν δοθούν κίνητρα για αύξηση της γεννητικότητας, ώστε να σημειωθεί αξιόλογη φυσική αύξηση από τη διαφορά γεννήσεων – θανάτων, η οποία, συνδυαστικά, με ένα θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο, να μπορεί να αυξάνει, ετησίως, τον συνολικό πληθυσμό με σταθερό ρυθμό;
v      Αν δεν γίνουν επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα σε περιφερειακές ενότητες, που αντιμετωπίζουν έντονα αυτό το πρόβλημα;
Η κοινωνική ατζέντα, την οποία διαπραγματευόμαστε, στοχεύει σε κρίσιμα, κοινωνικά ζητήματα (μεταξύ άλλων δημογραφικές εξελίξεις και διάσταση φύλου, δημογραφικές εξελίξεις και σύστημα κοινωνικής ασφάλισης), επιδιώκοντας την ώσμωση με τους πολίτες και τις συνέργειες με επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια, ιδίως στις περιφέρειες, ώστε να διαμορφώσουμε αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, τον οποίο θα κληθούμε ως Κυβέρνηση να υλοποιήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: