Με όρο την είσοδο Ελλάδας και Τουρκίας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση
Τα πάθη και τις συγκρούσεις της περιόδου '89-'93 οπότε και την Οικουμενική Κυβέρνηση διαδέχθηκε αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για να ακολουθήσει και πάλι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, φέρνουν στην επιφάνεια τηλεγραφήματα των Wikileaks που είχαν αποσταλεί από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Σε κάποια από αυτά, γίνεται αναφορά στην περίφημη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και την πρόταση παραπομπής της Ντόρας Μπακογιάννη την οποία είχαν υπογράψει 59 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το τηλεγράφημα, που αποτελεί ενημέρωση της κεντρικής υπηρεσίας από την πρεσβεία της Αθήνας, αναπαράγει τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, μερίδα του οποίου υποστήριζε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζε για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α.Παπανδρέου.
Η ενημέρωση που γίνεται για να έχει η κεντρική υπηρεσία του State Department σφαιρική εικόνα για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα αναφέρει τα δημοσιεύματα των εδημερίδων όπως τα σταχυολογούν οι διπλωματικοί υπάλληλοι.
Δύο στοιχεία είναι σημαντικά: Την περίοδο εκείνη είχε ξεσπάσει ο Πόλεμος του Κόλπου (1990) και οι Αμερικανοί επεδίωκαν να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την εγκατάσταση σε ελληνικό αεροδρόμιο ιπτάμενων τάνκερ (αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού). Και ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δώσει το πράσινο φως, με τον όρο να μπουν Ελλάδα και Τουρκία στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κ.Καραμανλής φαίνεται ότι αρνήθηκε, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Ακολούθησε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τα ιπτάμενα τάνκερ και η άρνηση Καραμανλή
Στα τηλεγραφήματα του 1990 αναφέρονται οι διεργασίες μέσω του τότε πρέσβη Μάϊκλ Σωτήρχου, αμερικανών διπλωματών και στελεχών (δύο υπουργών) της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να εγκριθεί η στάθμευση των ιπτάμενων τάνκερ και ως αντάλλαγμα να οι ΗΠΑ να προωθήσουν την πλήρη ένταξη στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες ήταν ο μεν πρωθυπουργός τότε Κ.Μητσοτάκης να δεχθεί με όρο την ένταξη, ο δε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής ενώ φερόταν να έχει συγκατατεθεί, τελικά να αρνηθεί την έκδοση προεδρικού διατάγματος για σύγκληση της Βουλής, η οποία έπρεπε να επικυρώσει τη στάθμευση των αεροσκαφών.
Ο λόγος, ήταν σύμφωνα με τους συντάκτες των τηλεγραφημάτων που επικαλολούνται πηγή η οποία είχε συνομιλήσει με την Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν ότι ο τότε σύμβουλος του Κ.Καραμανλή Πέτρος Μολυβιάτης, τον είχε πείσει να αρνηθεί.
Οι υποκλοπές και η στοχοποίηση της Ντ.Μπακογιάννη
Εδώ η υπόθεση έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρεται σε γεγονότα που ανατίναξαν το ήδη οξυμένο πολιτικό σκηνικό - τις τηλεφωνικές υποκλοπές
Εδώ η αξία των αποκαλύψεων των τηλεγραφημάτων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς αυτό της 8ης Μαΐου 1993 είναι η εβδομαδιαία επισκόπηση του τύπου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα" που το δημοσιεύει, το τηλεγράφημα, αναφέρει:
"....ο Τύπος εστίασε συγκεκριμένα στις αποκαλύψεις του κατηγορούμενου υποκλοπέα Μαυρίκη ότι είχε αποδείξεις πως συναντήθηκε με την κόρη του πρωθυπουργού και υπουργό Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Μαυρίκης υποστηρίζει ότι είχε μακρά συνομιλία με την Μπακογιάννη στο γραφείο της και πως μαγνητοφώνησε τη συζήτησή τους, γεγονός που, όπως είπε, αποδείκνυε ότι η Μπακογιάννη γνώριζε για τη δραστηριότητά του στις υποκλοπές, και μάλιστα την ενέκρινε.
Η υποτιθέμενη κασέτα με τη συνομιλία τους μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και έπειτα από την εκπομπή η Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι η φωνή στην κασέτα ήταν δική της, αλλά υποστήριξε ότι το ηχητικό απόσπασμα ήταν παραποιημένο.
Οι περισσότερες ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες έκριναν την εξήγησή της ως μη ικανοποιητική.
Οι ημερήσιες “Τα Νέα” και “Ελευθεροτυπία” φιλοξένησαν δηλώσεις ενός υπαλλήλου του ΟΤΕ, του Μπάμπη Μπουρνιά, ο οποίος επιβεβαίωσε δηλώσεις του Μαυρίκη ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου παρακολουθείτο. Ο Μπουρνιάς είπε ότι βοήθησε τον Μαυρίκη" αναφέρει το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Κοριοί, πρόταση παραπομπής και αποκαλύψεις
Για την υπόθεση των υποκλοπών, ο τελευταίος από τους ηγέτες της περιόδου που βρίσκεται εν ζωή είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και μάλιστα ζήτησε να καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens, σχετικά με τα γεγονότα της περιόδου '89 - '93, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.
Πράγματι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται για οργανωμένες τηλεφωνικές υποκλοπές στελεχών τους. Την υπόθεση του Θεοφάνη Τόμπρα (στέλεχος του ΟΤΕ και πρώην αξιωματικός διαβιβάσεων του στρατού) που είχε κατηγορηθεί τόσο από την Αριστερά (ΚΚΕ - ΕΑΡ), όσο και από τη ΝΔ για υποκλοπές αλλά αθωώνεται, ακολουθεί η υπόθεση Μαυρίκη.
Ο Χρήστος Μαυρίκης εμφανίζεται με πλήθος κασέτες τηλεφωνικών υποκλοπών και ισχυρίζεται ότι τις πραγματοποίησε κατ'εντολήν της Ν.Δ.. Δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά καθώς φέρονταν να παρακολουθούνταν και ακολουθεί η κατάθεση στη Βουλή, αυτή τη φορά από 59 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ -τον Ιανουάριο του 1994- πρότασης κατηγορίας για εμπλοκή της Ντόρας Μπακογιάννη στην υπόθεση.
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στον τύπο, των συνομιλιών που αναφέρουν στο τηλεγράφημά τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες...
Από την τότε ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την παραπομπή της ή όχι σε ειδική επιτροπή ενδιαφέρον έχουν δύο αποσπάσματα:
"Καρτέλες παρακολούθησης πολιτικών για τις οποίες η επίσημη γραφολογική εξέταση που έγινε επί των ημερών σας (σ.σ. αναφέρεται στην έρευνα για τον Θ.Τόμπρα) από τη δικαιοσύνη από την ειδική γραφολόγο κ. Τούση, απέδειξε ότι ήταν γνήσιες. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Όπως επίλέξει σημειώνει στο πόρισμα της : "Δεν φέρουν ίχνη απόσβεσης ή διαγραφές". Και αναφέρεται στις καρτέλες πολιτικών τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια της ΕΥΠ και του ΟΤΕ παρακολουθούσε: Πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Παύλος Μπακογιάννης και πολλοί άλλοι. Αυτά γινόντουσαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ".
Αφού παραθέτει απόσπασμα κατάθεσης του δημοσιογράφου Γ.Βότση, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι και η ίδια ήταν θύμα τηλεφωνικής παρακολούθησης και μάλιστα είχε αναγκαστεί να χρησιμοποιεί ειδική συσκευή, αποκαλύπτει ότι αποδέκτες δεκάδων κασετών με συνομιλίες πολιτικών όλων των πολιτικών παρατάξεων είχαν φθάσει σε όλους τους εκδότες του αθηναϊκού τύπου - είχε δηλαδή στηθεί ένα κέντρο που με ρυθμό βιομηχανίας και άγνωστο τελικά για λογαριασμό ποιων παρακολουθούσε αδιάκριτα πολιτικούς:
"Ο έκδοτης των "Νέων" κ.Χρήστος Λαμπράκης είχε την ευαισθησία να τις βάλει σ΄ ένα φάκελο και να μου τις στείλει - αυτές είναι που έχω εδώ κύριοι συνάδελφοι. Και επειδή ο ίδιος (σ.σ. Μαυρίκης στην κατάθεσή του) δηλώνει ότι άρχισε το '91 οι δε κασέτες τουλάχιστον αυτές που ξέρω εγώ είναι του '92, υποθέτω ότι συστηματικά με παρακολουθούσε στην προσπάθεια του να βρει κάποιο στοιχείο για να εκβιάσει" είχε αναφέρει στην ομιλία της η Ντ.Μπακογιάννη.
Τα τηλεγραφήματα - δεκάδες τον αριθμό- των Wikileaks είναι σίγουρο πως προκάλεσαν τριγμούς σε πολλές χώρες του κόσμου - ο Ταγίπ Ερντογάν για παράδειγμα προχώρησε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντάς τα κατευθυνόμενο υλικό καθώς αποκάλυπταν τις προσπάθειες να μεσολαβήσει στο Ιράν- ωστόσο άλλο τόσο σίγουρο είναι, πως προσθέτουν άγνωστες ψηφίδες στην ιστορία, την αξία των οποίων, μικρή ή μεγάλη, ο χρόνος και η επεξεργασία θα δείξουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου