Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Μουντομπάσκετ

Αν ήταν στο χέρι του, ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν θα διάλεγε για αντίπαλο την Ελλάδα. Περιμένει πάντως να γίνει ένα δυνατό και όχι θεαματικό παιχνίδι. Μαζί του συμφωνούν και οι παίκτες του. Ποιους Έλληνες διεθνείς υπολογίζουν περισσότερο οι Μαρκ Γκασόλ και Ρούμπιο. Μάλλον παίζει ο Ναβάρο.
Η τελευταία προπόνηση των Ισπανών πριν το μεγάλο αγώνα του Σαββάτου έγινε σε ένα μικρό κλειστό γήπεδο δίπλα στο Sinan Erdem Dome της Κωνσταντινούπολης, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες της τελικής φάσης του Μουντομπάσκετ.
Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο μετείχε, έστω και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς από τους υπόλοιπους, ωστόσο απ' ό,τι φαίνεται θα αγωνιστεί κανονικά. Τουλάχιστον αυτό έλεγαν άνθρωποι της ισπανικής αποστολής, διότι ο Σέρτζιο Σκαριόλο προσπάθησε να τα... φουσκώσει λιγάκι.

"Ελπίζω να παίξει. Και αυτός και ο Γκαρμπαχόσα πονάνε, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο πάντα καταφέρνουν να παίζουν στα σημαντικά παιχνίδια. Το θέμα βεβαίως είναι σε ποια κατάσταση θα βρεθούν, αλλά και μόνο με την παρουσία τους θα βοηθήσουν πολύ την ομάδα".

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας επιχείρησε να συγκρίνει τον τελικό του προ τετραετίας Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας με τον αγώνα του Σαββάτου και μολονότι μίλησε μάλλον με κολακευτικά λόγια για την εμφάνιση της Εθνικής μας σε εκείνο το παιχνίδι ("έγινε μεγάλο ματς και το τελικό σκορ δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του"), επέμεινε πως δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα: "Τώρα θα γίνει τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Πολύ πιο ισορροπημένο, πιο δυνατό, όχι τόσο ελκυστικό ως θέαμα, αλλά για όποιον του αρέσει ο ανταγωνισμός, θα είναι μεγάλο παιχνίδι. Και θα κριθεί στις λεπτομέρειες".

Φυσικά δεν θα ήθελε να βρει την Ελλάδα τόσο νωρίς μπροστά του: "Έτυχε να βρούμε μπροστά μας την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να παίζαμε με την Ρωσία ή την Τουρκία. Η Ελλάδα πάντως είναι μεγάλη ομάδα και κανείς δεν θα τη διάλεγε για αντίπαλό της. Όπως και την Ισπανία φυσικά. Και οι δύο αξίζουν να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Είναι ομάδες γεμάτες περηφάνεια και έχουν αναπτύξει αυτά τα χρόνια έναν υγιή αθλητικό ανταγωνισμό μεταξύ τους".

Ο Σκαριόλο δεν έκρυψε πως υπάρχει πίεση: "Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή. Από την πρώτη φάση είχαμε, αλλά πλέον περιθώρια δεν υπάρχουν. Τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα μπορεί να μην παίζουμε ακόμα στο 100%, αλλά και οι δύο έχουμε παίκτες αφοσιωμένους στην ομάδα, που ανά πάσα στιγμή δίνουν όλο τον εαυτό τους".

Ο Μαρκ Γκασόλ φέτος παίζει μόνος του στην Εθνική. Χωρίς τον αδερφό του, Πάου. Αλλά όπως λέει... "ξέρουμε να παίζουμε καλά και χωρίς αυτόν. Φυσικά όλα αυτά τα χρόνια βοηθά πολύ, κουβαλά την ομάδα στις πλάτες του και νοιάζεται γι' αυτήν, όμως εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε την απουσία του ως δικαιολογία".

Ο μικρός Γκασόλ περιμένει, όπως ο προπονητής του, ένα δυνατό και σκληρό παιχνίδι: "Είναι ένα παιχνίδι ζωής ή θανάτου. Και οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά, ξέρουν η μία τα όπλα της άλλης και θέλουν τη νίκη. Εμείς δεν έχουμε παίξει καλά ωςτώρα, όμως θέλουμε τον τίτλο και πρέπει να παίξουμε καλύτερα".
Και ξεχωρίζει τρεις παίκτες από την Εθνική μας: "Η Ελλάδα παίζει πολύ με τα τρίποντα, ενώ έχει και πολύ καλούς χειριστές της μπάλας. Ο Μπουρούσης παίζει πολύ καλά μακριά από το καλάθι, ο "Μπιγκ Σόφο" είναι πολύ δυνατός μέσα σε αυτό κι ο Φώτσης σουτάρει καλά για τρίποντο"
Μαρκ Γκασόλ για Ελλάδα "Κάθε παίκτης της Ελλάδας μπορεί να σε 'σκοτώσει'"Ο Ρίκι Ρούμπιο στάθηκε στην απουσία του Παπαλουκά, που κατά την άποψή του, αναβαθμίζει την παρουσία των Διαμαντίδη και Σπανούλη: "Ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης είναι εξαιρετικοί παίκτες και με την απουσία του Παπαλουκά θα έχουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο μέσα στην ομάδα και θα σηκώσουν στις πλάτες τους ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες", είπε.

Ο Ρούμπιο, που είχε ρέντα στην προπόνηση, καθώς τα έβαζε ακόμα και από τη σέντρα(!), τόνισε τον πλουραλισμό πουν διακρίνει το ρόστερ της Ελλάδας: "Έχει γενικά πολύ καλή ομάδα. Πρέπει επίσης να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τον Σχορτσανίτη στο λόου ποστ κι η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν παίκτη που μπορεί να κάνει ζημιές. Αν εστιάσεις μόνο σε έναν, τότε ο καθένας από τους υπόλοιπους μπορεί να σε ''σκοτώσει'".

Ναβάρο: "Μακάρι να συνεχίσουμε το σερί"
Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο θα παίξει, όπως όλα δείχνουν, και στοχεύει σε μία ακόμα νίκη επί της Ελλάδας την τελευταία τετραετία: "Μακάρι να συνεχιστεί το σερί που έχουμε. Αλλά δεν μπορούμε να κοιτάζουμε το παρελθόν. Μόνο το μέλλον και το μέλλον είναι τα 40 λεπτά του αγώνα το Σάββατο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: